Annons
Nyheter

Saddam fortsätter att trotsa domstolen

Saddam Hussein fortsatte på sin inslagna väg när han framträdde i rätten igen på måndagen efter en dryg månads uppehåll. Exdiktatorn trotsade domaren och klagade över "erövrare och ockupanter" i Irak.
Nyheter • Publicerad 28 november 2005
Arkivbild
ArkivbildFoto: 

Saddam var den siste av åtta åtalade att anlända till rättssalen, klädd i mörk kavaj och vit skjorta. Omedelbart klagade han över att han tvingats av "utländska vakter" att gå i handbojor uppför fyra trappor till rättssalen eftersom hissen inte fungerade.

När domaren lovade att han ska säga till polisen att inte låta det hända igen, sade Saddam:

Annons

– Du ska inte säga åt dem. Du ska beordra dem. Du är en irakier, de är erövrare och ockupanter.

När trätan mellan Saddam och domaren fortsatte kapades tv-sändningen från rättssalen tillfälligt. Ljudet försvann och bilden visade bara väggen bakom domaren. Efter några sekunder återupptogs sändningen. Försvaret väntades enligt Reuters begära ännu ett uppskov för att få mer tid för att förbereda arbetet. Om den begäran avslås väntas vittnen mot Saddam och hans medåtalade för första gången tala i rätten.

Det enda fall som nu prövas gäller en massaker på över 140 shiamuslimer i Dujail norr om Bagdad efter ett attentatsförsök mot Saddam 1982. Att just detta av Baathregimens alla illdåd har valts ut sägs bero på att det är ett relativt okomplicerat fall.

En granat slog ned i Gröna zonen i centrala Bagdad där domstolen är belägen timmarna innan rättegången återupptogs.

Sedan den första rättegångsdagen 19 oktober har försvarssidan genomgått en del förändringar. Två advokater till Saddams medåtalade har mördats, medan USA:s förre justitieminister Ramsey Clark och en tidigare justitieminister från Qatar på måndagen anslöt sig till försvaret. Clark, en kontroversiell figur som har varit rådgivare åt den krigsbrottsåtalade jugoslaviske exdiktatorn Slobodan Milosevic, har enligt Reuters sagt att han tänker ifrågasätta Bagdad-tribunalens laglighet.

– Det är viktigt för den historiska sanningen att han (Saddam Hussein) får en rättvis rättegång, sade Clark enligt Reuters innan han reste till Bagdad.

Under morgontimmarna på måndagen, samtidigt som parterna i rättegången mot Saddam Hussein samlades i Bagdad, förekom demonstrationer både för och mot den störtade diktatorn på andra håll i landet.

I småstaden Dujail där massakern ägde rum 1982 samlades 200 shiamuslimska invånare för att kräva avrättning av Saddam. Samtidigt noterades 500 personer i Saddams hemstad Tikrit, också norr om Bagdad, vilka demonstrerade för stadens store son. Studenter bar plakat med hans bild. (TT-AP)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons