Annons
Nyheter

Så drabbar värmen de mest utsatta

Äldre och sjuka är de som drabbas hårdast av den ihållande värmeböljan. - Speciellt hjärtsjuka som går på vätskedrivande medel löper risk för intorkning, säger Bengt Zöller, överläkare på medicinavdelningen på Ystads lasarett.
Nyheter • Publicerad 8 augusti 2003

- Generellt säger man att hjärtsviktspatienter inte ska dricka mer än en och en halv liter per dygn, men om det är varmt kan de behöva dricka mer. När det gäller dryck kan det vara bättre med mineralvatten som innehåller mer salt. Bengt Zöller säger att det annars är ganska självklara saker som man bör tänka på, till exempel att undvika direkt solljus och hålla sig i skuggan. Har man något ansträngande att göra bör man spara det till kvällen när det är svalare. Det är mest äldre och sjuka som brukar få problem i värmen, men även unga kan förstås få värmeslag och de borde också tänka på vätskeintaget när det är väldigt varmt. - Om man har förlorat mycket vätska vid hårt fysiskt arbete så kan man också salta lite extra på maten för att ersätta det man svettats ut. Det berättas ju att de engelska gruvarbetarna som drack öl klarade sig bättre än andra eftersom de på så sätt fick i sig saltet de förlorat. Men nu vill jag inte uppmana folk att dricka öl. Det finns andra sätt att få i sig salt, säger Bengt Zöller.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons