Annons
Nyheter

S vill ha vindkraft längre bort

Socialdemokraterna säger nej till planerna på att bygga 28 kustnära vindkraftverk mellan Abbekås och Smygehamn. I stället föreslår partiet grundbanken Krügers flak längre ut från Trelleborgskusten för vindkraftsutbyggnad.
Nyheter • Publicerad 12 september 2002

- Vi vill bygga ut vindkraften, men vi säger indirekt nej till företaget Airicoles utbyggnad utanför Smygehamn. I stället ger vi en fingervisning till företag som vill investera i vindkraft i Trelleborg att vi föredrar Krügers flak längre ut till havs, sade Egil Ahl när han i går presenterade arbetarekommunens miljöpolitiska program tillsammans med valsekreteraren Sten Björk. Grundbanken på Krügers flak ligger halvvägs till Tyskland, 35 kilometer ut i havet och stör varken fartygstrafiken eller havsutsikten, enligt socialdemokraterna. (Airicoles förslag ligger 8 kilometer från fastlandet). Nackdelen är att det kostar mer att lägga en vindkraftspark längre ut till havs. Socialdemokraternas miljömål är att minska övergödning och utsläpp i Östersjön, så att stränderna i kommunen blir badbara igen och turister lockas hit. Alglukten måste bort och partiet vill lägga ut bryggor på alla badplatser så att det går att nå ut till badbart vatten under algblomningssäsongen. Partiet vill även bygga ut småbåtshamnarna i Smygehamn och Gislöv och införa strandrensning av alger året runt, något som innebär avsevärt ökade lagringskostnader enligt upplevelsenämnden. För att finansiera detta har partiet bland annat börjat fila på en ansökan om EU-bidrag, berättar Sten Björk.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons