Annons
Nyheter

Runda höfter ökar bröstcancerrisk

Ännu en stor studie slår fast kopplingen mellan fetma och en ökad risk för svår bröstcancer hos äldre kvinnor. De med generösa höftmått och som inte äter hormoner löper särskilt stor risk att drabbas.
Nyheter • Publicerad 17 maj 2004

En grupp forskare från nio länder i Europa har granskat data från den så kallade EPIC-studien med sammanlagt 176 886 kvinnor mellan 18 och 80 år. Uppgifter om 9 012 svenskor ingick i materialet. Inom de nästan fem år som studien pågick drabbades totalt 1 879 kvinnor av svårare (invasiv) bröstcancer där tumören spridit sig till intilliggande vävnader. Överviktiga kvinnor som passerat klimakteriet och som inte gick på hormonbehandling löpte en större risk än andra att drabbas, visar studien som presenteras i nätversionen av tidskriften International Journal of Cancer på måndagen. Risken var ungefär 30 procent större jämfört med kvinnor med normal vikt i förhållande till sin längd. Det spelade ingen större roll hur kroppsfettet var fördelat för dessa kvinnor. Bukfetma var till exempel inte farligare än att ha runda höfter, snarare tvärtom vilket forskarna själva ansåg var en intressant upptäckt. För kvinnor som ännu inte nått klimakteriet är övervikt och fetma tvärtom någonting som faktiskt minskar risken för bröstcancer. - Det innebär absolut inte att man ska rekommendera unga kvinnor att gå upp i vikt för att undvika bröstcancer. Om inte annat ökar ju övervikt risken att drabbas när kvinnorna passerat klimakteriet, säger Alicja Wolk, professor och cancerexpert vid Karolinska Institutet i Solna. Den nya studien visar också att kvinnor som är längre än 156 centimeter löper en större risk än andra att drabbas av svår bröstcancer. Sannolikt beror detta på att samma faktorer påverkar både kroppslängd och risken att utveckla tumörer. Orsaken till att övervikt allmänt hänger ihop med bröstcancer tros vara att fettvävnaden gör att kroppen utsöndrar extra mycket av det kvinnliga könshormonet östrogen.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons