Annons
Nyheter

Roks styrelse backar - utlyser extra årsmöte

Styrelsen för Riksorganisationen för kvinnojourer (Roks) gör nu helt om. Kravet på ett extra årsmöte blev för starkt och Ireen von Wachenfeldts dagar som ordförande kan nu vara räknade.
Nyheter • Publicerad 23 juni 2005

Vi är många kvinnojourer som kommer att lämna Roks, om den nuvarande styrelsen sitter kvar efter det extra årsmötet, säger till TT Magela Jonsson, ordförande i kvinnojouren i Ronneby, som startade upproret inom Roks.

För mindre än två veckor sedan avvisade Roks styrelse kravet på ett extra årsmöte. I ett brev till kvinnojourerna förklarade styrelsen att ordföranden behövs, eftersom hon sitter i den arbetsgrupp som ska fördela regeringens 100 miljoner kronor till kvinnojourerna.

Annons

Den informationen fick också årsmötet i maj av Ireen von Wachenfeldt själv. Men som TT tidigare rapporterat stämmer det inte med verkligheten, eftersom någon sådan arbetsgrupp inte existerar. Ireen von Wachenfeldt medgav att hon med arbetsgrupp hade syftat på sina kontakter med vänsterpartiet.

– Hon ljög hela årsmötet rakt upp i ansiktet, säger Magela Jonsson.

Styrelsen har inte korrigerat uppgifterna till kvinnojourerna.

Ett 15-tal jourer har valt att lämna Roks, efter SVT:s uppmärksammade dokumentärer om radikalfeminismen i Roks ledning. Andra jourer har valt att stanna kvar och försökt få till stånd ett extra årsmöte i akt och mening att avsätta Ireen von Wachenfeldt.

Enligt Roks stadgar måste ett extra årsmöte hållas, om en tredjedel av Roks kvinnojourer så begär. Magela Jonsson förklaring till att styrelsen nu ändrat sig är att man insett att det är så många kvinnojourer som vill ha ett extra årsmöte.

– Det kan inte finnas någon annan förklaring, de skulle aldrig ändra sig frivilligt, säger hon.

Varken Ireen von Wachenfeldt eller någon annan i Roks styrelse har varit anträffbara för kontakt. Såväl ordföranden som presskontakten har stängt av sina telefoner.

Det extra årsmötet hålls i Stockholm den 13 augusti. (TT)

Owe Nilsson

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons