Annons
Nyheter

Risk för explosion på kemifabrik i Laholm

Diab AB:s fabrik i Laholm utrymdes på fredagen efter misstankar om brand i en stor tunna med högexplosivt pulver.
Nyheter • Publicerad 1 juli 2005

– Behållaren innehåller 350 kilo av pulvret genitron. Det har sex gånger så stor sprängkraft som svart krut, säger Lars Ingemarson, informationsansvarig vid Laholms kommun.

Eftersom det även kan bildas cyanidgas när pulvret exploderar uppmanades boende i det intilliggande bostadsområdet att hålla sig inomhus, stänga dörrar och fönster och slå av ventilationen. Det var strax före klockan 11 som en anställd såg något som liknade rök eller ett litet dammoln komma från tunnan.

Annons

På grund av explosionsrisken spärrades lokalen snabbt av och fabriken utrymdes.

– Vi vet inte om det var en brand eller inte. Det syntes ingen öppen låga. Men räddningstjänsten kunde konstatera förhöjd temperatur i behållaren, säger Ingemarson.

Under de påföljande timmarna började temperaturen dock sjunka igen utan att räddningstjänsten behövde göra något. Enligt Ingemarson kom det aldrig ut några giftiga utsläpp från fabriken.

– Vad vi vet har det inte läckt ut några giftiga gaser och inga personer har skadats. Som mest var temperaturen i tunnan nästan 60 grader, innan den självmant började sjunka igen. Brandförsvaret beslutade dock att inte gå in i lokalen förrän temperaturen sjunkit till högst 25 grader.

– Tills dess är all verksamhet fryst. Vi väntar på en bombrobot från Göteborg, som kan gå in och videofilma behållaren, sade Ingemarson vid 15-tiden.

Diab använder genitron vid tillverkningen av ett särskilt kompositmaterial till bland annat flygplan och fartyg. (TT)

Henrik Hamrén

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons