Annons
Nyheter

Riksidrottsförbundet välkomnade kickboxare

Kickboxarna har ett förbund, Svenska kickboxningsförbundet. Sedan en tid tillbaka är man via Svenska budo- och kampsportförbundet medlem i Riksidrottsförbundet.
Nyheter • Publicerad 28 oktober 2003

- Det blev möjligt genom att Svenska budoförbundet lade till "kampsport" i sitt namn. Tidigare var budoförbundet bara till för asiatiska kampsporter men på deras senaste årsmöte ändrade man reglerna så att kampsporter från andra världsdelar också räknades in, säger Fredrik Rodhe på Riksidrottsförbundet. Kickboxningen, såväl som alla andra kampsporter, är omdiskuterad ur skadesynpunkt. En nyligen genomförd statlig utredning om kampsporter mynnade ut i att en förening som söker tillstånd till ett evenemang skulle få nej. - Man skulle säga nej enligt ordningslagen och detta oavsett vilket namn man hade på kampsporten, säger Inger Båvman från Riksidrottsförbundet som satt med i utredningen. - Kickboxningen innehåller slag och sparkar mot huvudet och det kan ge skador. Då säger någon att ishockey och fotboll också ger skador. Men skillnaden är att hockey och fotboll inte har som mål att skada motståndaren Vi menar att det inte är aktivitetens rubrik som är avgörande utan innehållet och därför anser vi att kickboxning ska få nej till evenemangstillstånd,säger Inger Båvman. På förbundets hemsida tar man själv upp skaderisken och redovisar följande skadebild under ett år: ? En knockout (föranledde tävlingsförbud i enlighet med regler för svensk kickboxning). ? En fraktur på käke (föranledde vila). ? Andra skador som har förekommit är näsblödningar och stukade tår. Dessa är inte räknade och har inte föranlett behandling av tävlingsläkare. ? Vid cirka tio tillfällen under året 1999 har domare avbrutit matcher då dennes bedömning har varit att det förelåg risk för att en utövare skulle komma till skada (ojämn match). Svenska kickboxningsförbundet är sammansatt av cirka 25 föreningar över hela landet. De anordnar läger och instruktörsutbildningar. Totalt finns det runt 2 000 aktiva utövare i Sverige.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons