Annons
Nyheter

Riksbanken höjer räntan

Riksbanken höjer sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 4,00 procent.
Nyheter • Publicerad 30 oktober 2007

"Det är också sannolikt att räntan behöver höjas ytterligare något framöver. Under första halvåret 2008 väntas reporäntan uppgå till cirka 4,25 procent", skriver banken i ett pressmeddelande.Riksbankens syn på den framtida reporäntan är i stort sett densamma som i juni.

I den penningpolitiska rapporten, som publicerades samtidigt som räntebeskedet, räknar banken med att reporäntan i genomsnitt kommer att ligga på 3,9 procent under fjärde kvartalet i år, 4,1 procent första kvartalet 2008, 4,3 procent andra kvartalet 2008, 4,4 procent fjärde kvartalet 2008, 4,4 procent fjärde kvartalet 2009 och 4,3 procent fjärde kvartalet 2010.

Annons

Jämfört med den förra penningspolitiska rapporten, som publicerades i juni, har ränteprognosen skrivits upp marginellt.

BNP väntas i år växa med 3,1 procent, 2008 med 2,8 procent och 2009 med 2,3 procent. BNP-prognosen för 2008 har justerats ned något.Den underliggande inflationen, enligt måttet UND1X, beräknas landa på 1,1 procent i år, 2,0 procent 2008. Där väntas den ligga kvar både 2009 och 2010. Tidigare trodde banken på en något högre inflation 2009.Riksbanken spår också att den öppna arbetslösheten fortsätter nedåt i ännu snabbare takt än man tidigare spått. För 2007 blir arbetslösheten 4,6 procent, nästa år 4,3 procent, 2009 4,2 procent och 2010 4,3 procent.Sysselsättningen fortsätter också att öka starkt med 2,6 procent i år och 1,5 procent nästa år. 2009 väntas sysselsättningsökningen avta till 0,2 procent och 2010 blir den enligt prognosen oförändrad.

Riksbanken bedömer nu att tillväxten i USA blir en hel procentenhet lägre under 2008 än vad banken trodde i juni. Skälet är att Riksbanken nu tror att det tar längre tid innan läget på bostadsmarknaden i USA stabiliseras. Riksbanken skruvar också ned tillväxtutsikterna för euroområdet.

Banken konstaterar också att världsmarknadspriserna på vissa livsmedel har ökat kraftigt sedan juni. De höjningarna har än så länge bara delvis slagit igenom i konsumentpriserna. Därför spår Riksbanken nu att prisökningarna på livsmedel kommer att bli högre under resten av 2007 och under 2008 än vad man trodde i juni.

Enligt Peter Kaplan, chefanalytiker på Handelsbanken, har Riksbanken tonat ner de inhemska inflationstendenserna och höjt blicken mot vad som sker i omvärlden.

- Banken har tagit till sig av den internationella oron, säger Kaplan till TT.

Bankens räntebesked och antaganden om den framtida reporäntan var precis som väntat.

- Därför kommer det inte att bli några marknadsreaktioner på det här, säger Kaplan.- Det Riksbanken signalerar är lite mer aggressiva räntehöjningar på kortare sikt och lugnare mot slutet av prognosperioden fram till 2010, enligt Kaplan.

"Prishöjningstakten på bostäder kommer att avta till följd av dagens räntehöjning", skriver mäklarföretaget Fastighetsbyråns vd Per Johnler i en kommentar till Riksbankens räntebesked.

Och att Riksbanken samtidigt aviserar fler räntehöjningar gör att bostadspriserna kommer att bromsa in inför 2008, enligt honom.

Annons

Riksbanken har blivit lite mindre aggressiv i sin hållning om kommande räntehöjningar, anser SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.

- Banken har backat tillbaka något från sin tidigare hökaktiga hållning, säger han, som i stort sett delar Riksbankens ränteantaganden.

Det ekonomiska läget har blivit mer osäkert, anser Robert Bergqvist och ser tydliga tecken på att även Riksbankens ledamöter anser det. Å ena sidan varnar banken för ett högt kostnadstryck i Sverige, å andra sidan skriver banken ner tillväxtutsikterna i omvärlden vilket även lär dämpa den ekonomiska aktiviteten på hemmaplan.

- Sammantaget andas Riksbanken en större osäkerhet, säger Robert Bergqvist. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons