Annons
Nyheter

Riksbanken höjer räntan

Riksbanken höjer sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 2,00 procent. "Inflationsprognosen är något nedreviderad jämfört med prognosen i december", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande. Om januaristatistiken som visade på fallande konsumentpriser skriver banken.
Nyheter • Publicerad 23 februari 2006

"Det låga utfallet för januari får effekter på inflationen på kort sikt, men på längre sikt är det främst produktivitetstillväxten som håller tillbaka inflationen. Sammantaget väntas inflationen mätt med UND1X stiga för att på ett par års sikt vara nära målet på 2 procent".

Riksbanken bedömer att den svenska konjunkturen förblir stark:

Annons

"Sammantaget finns det anledning att förvänta sig en något högre genomsnittlig BNP-tillväxt i den svenska ekonomin än vad som låg i den tidigare bedömningen", skriver banken.

Riksbanken är också optimistisk om att arbetsmarknaden ska ta fart.

"De senaste årens ekonomiska tillväxt förefaller även ha medfört en successiv uppgång på arbetsmarknaden. Sysselsättningen steg lite snabbare än väntat mot slutet av fjolåret. Andra arbetsmarknadsindikatorer pekar också på att sysselsättningen kommer att fortsätta stiga", skriver banken.

Banken räknar med att Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växer med 3,5 procent i år, 2,8 procent nästa år och 2,4 procent 2008. Det är en uppskrivning med 0,2-0,3 procentenheter för vardera av de tre prognosåren.

Den öppna arbetslösheten blir 5,0 procent i år, 4,8 procent 2007 och 4,6 procent 2008, enligt prognosen. Tidigare trodde Riksbanken på en arbetslöshet på 4,6 procent 2007.

"Prognoserna som redovisas i inflationsrapporten tyder på ett lågt inflationstryck och på att reporäntan kanske skulle kunna höjas i något långsammare takt framöver jämfört med den räntebana som prognoserna bygger på. Marknadens förväntningar på kommande räntehöjningar har också justerats ned något de senaste dagarna vilket således förefaller rimligt".

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons