Annons
Nyheter

Resursbrist inget argument neka socialbidrag

Vid ebb i socialförvaltningarnas kassor i de skånska kommunerna har de hittills hävdat "resursbrist" när de sagt nej till socialbidrag till en klient. Detta argument kan kommunerna nu inte längre ta till.
Nyheter • Publicerad 10 juli 2003

Länsstyrelsens sociala funktion har nämligen skickat ut ett brev till alla Skånes socialnämnder där man klargör att argumentet resursbrist strider mot rättspraxis. Nu hör det till saken att kommunerna använt argumentet därför att länsstyrelsen rekommenderat dem att göra så. Man har menat att klienten ju ändå kan överklaga och på så sätt få sin rättssäkerhet tillgodosedd. Riksdagens revisorer har noterat det här agerandet och tagit länsstyrelsen och Socialstyrelsen i öronen. "Entydig rättspraxis visar att resursbrist inte utgör godtagbart skäl för att avslå en ansökan om bistånd om förutsättningarna i övrigt för sådant bistånd är uppfyllda", skriver revisorerna. De tycker att det är anmärkningsvärt att socialnämnderna gång på gång tar till resursbrist när mängder med domar från förvaltningsdomstolarna visar att argumentet inte håller. Efter att ha dragits genom rättsmaskineriet får ändå klienten sitt bistånd. Men väldigt mycket senare. Länsstyrelsen liksom socialstyrelsen säger sig nu hålla med i allt som Riksdagens revisorer har påpekat och rekommenderar kommunerna att säga ja till bidrag när behovet föreligger. Resursbristen får kommunen lösa på annat sätt.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons