Annons
Nyheter

Respekt för individen framtiden för äldreomsorgen

Äldreomsorgen och hemsjukvården står inför stora förändringar de närmaste åren. Detta är egentligen en utveckling som redan börjat. Men, om inte förr så, när de stora åldersgrupperna som är födda på 40-talet börjar ställa krav på äldreomsorg så kommer de stora förändringarna.
Nyheter • Publicerad 13 september 2002

Vissa tendenser är tydliga redan nu. Att individen har större betydelse. Att individens vilja och behov ska styra. Men samtidigt kommer institutionerna att minska i omfattning framöver. De kommunala platser som kommer att finnas, kommer huvudsakligen att vara inriktade på demensvård och gravt handikappade personer. I övrigt kommer pensionärerna att få sin omsorg och vård i hemmet. Pensionären, eller en nära anhörig, tillsammans med en biståndsbedömare kommer att avgöra omsorgsbehovet. Omsorgsbehovet är inte en gång för alla givet utan kan förändras med omständigheterna. - Vi ger ytterst sällan avslag, säger Rose-Marie Heyerdahl, som är samordningsansvarig på socialförvaltningen. Men det hände en ung kvinna som sökte hjälp med städningen. Hon fick avslag för vi tyckte att mannen kunde städa. Stöd till hemmaboende och anhöriga kommer att ta en ökande andel av vård och omsorg. Dessutom kommer avlösningsplatser att inrättas. För en del som vårdar en anhörig hemma kan det bli aktuellt med avlösning i hemmet. För andra kan en växelvårdsplats vara det bästa. - Jag tror att det fota är barnen som vill att föräldrarna ska flytta till ett särskilt boende, säger Rose-Marie Heyerdahl. Men det är inte alltid som det särskilda boendet är det bästa alternativet. Under senare år har de som flyttat in i särskilt boende blivit allt äldre. Många går bort under det första året. Att behandla alla som individer och respektera dem som individer är ett mål i kvalitetsarbetet inom äldreomsorgen. Det innebär att de gamla är med och bestämmer om allt från musikunderhållning till maten. Att rummet är deras med deras egna möbler. Det har visat sig att ju mer en dement person kan känna igen sig i sin miljö desto långsammare tilltar förvirringen. En vårdplan görs upp för var och en , efter deras behov och önskemål. Korttidsboendet håller på att moderniseras. Målet är att de som bor på korttidsboende ska kunna flytta hem igen. Därför har de inga egna möbler. - Det ska inte vara för hemtrevligt, säger Rose-Marie Heyerdahl. En annan inriktning är att bygga fler seniorboende, som vid Smygehem. Små lägenheter som redan är handikappanpassade men där den boende har eget hyresavtal med Trelleborgshem. Det finns en gemensam värdinna som står för tryggheten. Det är inte helt utan problem. Till Smygehem stod även pensionärer i kö som kom från andra kommuner. Behovet av att rekrytera personal är stort. Medelåldern idag är 48 år. - Vi har många långtidssjukskrivna, säger Rose-Marie Heyerdahl. Utbrändhet, depression, förslitningsskador. Samtidigt som omsorgsnivån stiger och därmed kraven på kvalificerad personal ägnas en hel del tid åt att städa, diska och tvätta. Förmodligen kommer städningen att brytas ut från arbetsuppgifterna. Antingen anställs egna lokalvårdare eller också hyrs en städfirma in. - Jag tycker den politiska ambitionsnivån är hög, säger Rose-Marie Heyerdahl. Det är sällan ökningar av resurserna möter opposition, men det är många som konkurrerar om pengarna.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons