Annons
Nyheter

Reservationer mot presstödsutredningens förslag

Utredningen om det svenska presstödet avslutas inte helt oväntat i oenighet. Utredningen lämnas till kulturminister Leif Pagrotsky om två veckor och av de första läckorna att döma får regeringen som den vill. Enligt Resumé minskas storstadsstödet till Skånska Dagbladet och Svenska Dagbladet något.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2006

Presstödsutredningen tillsattes av dåvarande kulturministern Marita Ulvskog hösten 2004. Delvis för att tillmötesgå Journalistförbundets mångåriga krav på en bred utredning om det senaste decenniets snabba förändringar inom branschen.

Men utredningen fick snäva direktiv som klart signalerade att regeringen inte önskade några genomgripande förändringar av dagens system.

Annons

Utredningen lämnas till kulturminister Leif Pagrotsky om två veckor och av de första läckorna att döma får regeringen som den vill. Enligt Resumé minskas storstadsstödet till Skånska Dagbladet och Svenska Dagbladet något. Stödet till landsortens andratidningar förändras inte medan stödet till små veckotidningar ökar något.

Förre kulturministern Birgit Friggebo (fp) och Svenska Dagbladets förre politiske chefredaktör Mats Johansson (m) reserverar sig mot förslaget. På DN Debatt beskriver de dagens presstöd som föråldrat och de anser att det är fel att staten varje år gynnar vissa privata medieföretag med en halv miljard kronor.

– Vi förordar en successiv avveckling av stödet under mandatperioden och att man parallellt med det avvecklar reklamskatten, säger Mats Johansson till TT. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons