Annons
Nyheter

Reportage: Min hobby VIII

Kurt Sahlin, krukmakare från Böste, samlar skalbaggar. Entomologi är det vetenskapliga namnet på intresset, som Kurt Sahlin fick i slutet av 1980-talet.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2002

- Jag var ute med sönerna och de började intressera sig för att samla insekter. Sedan blev jag själv lika intresserad, förklarar Kurt Sahlin. BILD: CLAES NYBERG Hans första steg blev att köpa in Carl Lindroths verk "Våra skalbaggar" i tre band och efter ett tag gick Kurt Sahlin med i Entomologiska föreningen i Lund, där han träffade andra entomologer. - Vi har möten en gång i månaden på zoologiska institutionen i Lund och lyssnar på inbjudna föreläsare. I Sverige finns ungefär 4 500 olika arter av skalbaggar. Skalbaggarna kan delas in i en mängd olika grupper som bladhorningar, knäppare, jordlöpare, kortvingar, dykare och bladbaggar. När Kurt Sahlin samlar in skalbaggar sker det på olika sätt beroende på vilken sorts baggar han letar efter. - När det gäller dyngbaggar så rotar jag i koskit, hästskit och fårskit, säger han drastiskt. Andra sätt att fånga skalbaggar är att sätta upp så kallade fönsterfällor i träd, att fånga i håv eller att hålla en slagskärm under en gren och sedan banka på grenen. Sedan är det bara att suga upp krypen i en sug. BILD: CLAES NYBERG Mest har Kurt Sahlin själv specialiserat sig på vedlevande baggar. - Det finns de som bara lever på ett enda trädslag förklarar Kurt Sahlin. En intressant skalbagge som Kurt Sahlin nu själv försöker kläcka fram i en glasburk med en hasselgren heter Oberea Linearis på latin och lever enbart på hassel. - Den lever kort tid som färdig skalbagge, i imago som det heter. Honan borrar hål i ett årsskott där hon lägger sina ägg. Den har en tvåårig utveckling och kommer fram i början av juni. När skalbaggen har fångats avlivas den genom att den stoppas i ett rör med spån och några droppar ättikseter och kanske lite vatten. - Man sätter inte upp dem på nålar längre utan limmar fast dem på små pappskivor. Viktigt är att ha fynduppgifter med ort och datum och gärna koordinater, som man kan få genom att ha med sig gps-navigator. När det gäller samlingen är det viktigt att se till att det inte kommer in ohyra i den. - Annars är det ganska enkelt, bara skalbaggarna inte utsätts för solljus kan de bevara sina färger i flera hundra år. Kurt Sahlin ägnar ganska mycket tid åt sin hobby. - Det är så jäkla skoj. Och man får vara ute i naturen mycket. Även en av sönerna har behållit intresset för skalbaggar och doktorerar just inom ämnet. - Han undersöker hur mycket som går att ta bort av det träd som skalbaggen lever på utan att arten försvinner. Amatörentomologerna arbetar inte med sin hobby bara för sitt nöjes skull utan utför också en viktig uppgift, menar Kurt Sahlin. - Vi kan slå larm om en art verkar hålla på att försvinna.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons