Annons
Nyheter

Reportage: Min hobby VII

I en källarlokal i norra Trelleborg har föreningen Trelleborgsrallarna byggt upp en egen värld, med stationer, skogar, åar och vattenfall, sågverk och bondgårdar, ja, till och med en jägare som står på pass i granskogen.
Nyheter • Publicerad 17 maj 2002

Jörgen Ring. BILD: CLAES NYBERG Och i hela landskapet går tågen på de nästan hundra metrarna räls. - Vi har satsat på svenska miljöer, säger Jörgen Ring, ordförande i Trelleborgsrallarna. Vi vill skapa en känsla av 50-60-tal i landskapet. Föreningen startade i mitten av 1980-talet och har ett tiotal medlemmar varav hälften arbetar aktivt med miljöerna på banan. Det rullande materialet, lok och vagnar, har varje medlem själv med sig på tisdagarna, då man träffas för att bygga och köra på banan. Till banan har föreningen använt de flesta märken, dock inte Märklin. Banan är i skala HO eller 1:87. - Det är en ganska vanlig skala liksom N-skalan, berättar Jörgen Ring. Det måste finnas lite storlek på materialet för att detaljerna ska komma fram. N-skalan är på 1:160 och är populär eftersom man får plats med mycket järnväg på liten yta. Modelljärnvägen är nog den hobby som de flesta kommit i kontakt med under barndomen. Jörgen Ring själv började med modelljärnväg redan som barn, men det vuxna intresset startade i samband med att Trelleborgsrallarna drog igång i mitten av 1980-talet. - Hobbyn tar mycket tid, berättar Jörgen Ring. Och det är klart att det kostar en del också, även om man försöker göra det så billigt som möjligt. BILD: CLAES NYBERG Trelleborgsrallarnas bana är uppbyggd av frigolit. Åtminstone i de nyare delarna. I de äldre bitarna av banan har bland annat gamla exemplar av denna tidning kommit till nytta även efter att de blivit lästa. - Klippor får man sedan fram genom att lägga på ett lager av vanlig golvspackel, berättar Jörgen Ring, medan gräset skapas genom att man strör ut gräs-strössel på limmade ytor och det som fastnar får sitta kvar. Granarna i landskapet består till största delen av garn medan lövträden skapats av bland annat tvättsvamp. Bygget är så realistiskt att på en del av banan har till och med miljöförstöringen slagit till och träden där är gulnade och vissna. Vissa av byggnaderna kring banan är färdiga modeller medan andra är byggda efter egna ritningar. - Vi strävar efter att alltid få husen att se åldrade ut, berättar Jörgen Ring. Banan är uppbyggd kring väggarna i lokalen och landskapet fortsätter med målning på väggarna, vilket skapar ett fint djup i panoramat. Bland de olika stationerna längs banan finns ett som på pricken liknar en klassisk svensk station, komplett med skylten som talar om avståndet till Stockholm och höjden över havet. Stationen heter Nackebo medan en annan har fått namnet Östra Torp då spårplanen här har den stationen som förebild. - Vi håller också på att bygga spårplanen för Trelleborg Övre, berättar Jörgen Ring. Föreningen arbetar även med att göra en bana i banan som ska trafikeras med SJ:s tåg medan huvudbanan är tänkt att föreställa en lokaljärnväg.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons