Annons
Nyheter

Reportage: Min hobby V

Att flyga modellhelikopter är en av de stora utmaningarna för dem som sysslar med radiostyrda modeller. Någon har liknat det vid att balansera en smörklick i en varm stekpanna.
Nyheter • Publicerad 16 maj 2002

BILD: CLAES NYBERG Henrik Persson är ensam om att flyga modellhelikopter i Trelleborg. - Det vore kul att ha någon annan att flyga med i stan, säger han. En modellhelikopter fungerar i princip som en riktig helikopter. Stjärtrotorn måste finnas för att motverka huvudrotorn vridande rörelse. Utan stjärtrotor skulle hela helikoptern bara svänga runt, runt. Att styra och svänga helikoptern, att få den att stanna i luften, hovra, och göra andra manövrer, kräver en ständig anpassning från den som sköter radiokontrollen. Det gäller att ändra vinkeln på huvudrotorn och hela tiden kompensera med motsatt roder både på stjärtrotorn och huvudrotorn. - För att svänga snyggt måste man använda både, förklarar Henrik Persson. Hela tiden måste man justera och mota små rörelser för att hålla helikoptern som man vill. Att flyga helikopter kräver hundraprocentig koncentration. En helikopter kan göra saker som ett flygplan inte klarar, som att stå stilla i luften och lyfta rakt upp, utan startbana. - Det innebär att man behöver betydligt mindre utrymme för att flyga modellhelikopter än modellflygplan, man behöver ingen startbana, förklarar Henrik Persson, som själv gärna flyger i familjens trädgård. Det finns flera olika storlekar av modellhelikoptrar. Henrik Persson har än så länge bara satsat på den minsta modellen. Men även den kostar en hel del. - Man kan få en bra nybörjarhelikopter med startutrustning och sändare för 7 000 till 8 000 kronor, säger han. BILD: CLAES NYBERG Henriks helikopter väger ungefär 3,5 kilo och har en toppfart på cirka 80 kilometer i timmen. Motorn är på 5,2 kubikcentimeter och utvecklar ungefär 1, 2 hästkrafter. För att starta motorn krävs att glödstiftet som fungerar som tändstift värms med glödström, ungefär som forna tiders tändkulemotor. En viktig sak är check-listan som måste gås igenom före varje start. - Bladbultarna som håller fast rotorbladen kan utsättas för krafter upp emot ett halvt ton, berättar Henrik. Om någon av dem inte är åtskruvad kan det ske otäcka olyckor eftersom rotorn snurrar med upp emot 1 800 varv per minut. Modellhelikoptrar finns både med metanolmotorer, elmotorer och turbinmotorer. För att flyga krävs en speciell styrenhet, anpassad för helikopterflygning, men det finns enstaka helikoptrar som går att flyga med styrenheter för vanliga modellflygplan. - Man har ingen känsla i styrenheten, utan måste hela tiden titta på helikoptern och anpassa efter vad man ser att vinden utsätter den för, säger Henrik Persson. Eftersom Henrik för närvarande är ensam om att flyga modellhelikopter i Trelleborg åker han ofta in till Malmö och flyger tillsammans med Malmö radioflygsällskap vid Oxie.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons