Annons
Nyheter

Reportage: Min hobby IV

När kyrkoherden i Trelleborg församling Gustaf Centervall vill koppla bort världen för en stund går han ner i källaren i sitt hus i, sätter på en skiva med opera och bygger dockmöbler eller fartygsmodeller.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2002

BILD: MARK HANLON - Det blir som en stunds meditation. Jag som pratar hela dagarna tycker att det är skönt att göra något med händerna. Jag kopplar bort universum när jag sysslar med det här, berättar han. Den ovanliga hobbyn att snickra dockmöbler började för Gustaf Centervalls del när hans hustru Barbro fick det gamla dockskåpet som hennes far gjort i slutet av 1970-talet. - Jag fick en beställning på dockmöbler till dockskåpet av hustrun helt enkelt, säger Gustaf Centervall. I början fanns inte de rätta verktygen och Gustaf Centervall medger att de första möblerna blev ganska klumpiga. Numera har han dock det mesta i verktygsväg, bland annat en vibrationssåg, som kan skära mycket fina snitt i de små dockskåpsdelarna. - De flesta av möblerna är tillverkade efter ritningar ur gamla Allers, berättar han. BILD: MARK HANLON Gustaf Centervall har köpt in en mängd gamla Allers-ritningar på dockskåpsmöbler från 1920-talet. Ritningarna bygger på att byggaren har ett outsinligt lager av gamla cigarraskar, eftersom möblerna i de allra flesta fall ska byggas av sådan. Gustaf Centervall får dock hitta materialet till sina dockskåpsmöbler på annat håll. Han har även byggt ett helt dockskåp med hjälp av Allers-ritningar. - Det är meningen att det skåpet ska kunna byggas in i ett bord, och fällas upp ur bordet, så att även trångbodda ska kunna ha ett dockskåp hemma. Hobbyn att bygga dockskåpsmöbler har gjort att Gustaf Centervall samlat på sig massor av kataloger, tygbitar, band, bilder som kan användas att göra docktavlor av och annat. - Men jag har även riktiga oljetavlor i dockskåpet, tavlor som min numera bortgångne far målat. De tavlorna är speciella, ett minne av min far. Gustaf Centervall har även gjort kopior av ett dockskåpsmöblemang som ursprungligen gjordes till hustruns mor av hennes far. - Kopieringsapparatens möjlighet att förstora och förminska är ett utmärkt hjälpmedel. Jag har förminskat ritningarna från Allers till ett möblemang som var i normal storlek till dockskåpsstorlek. Det var ett möblemang i vikingastil.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons