Annons
Nyheter

Reportage: Min hobby III

Sune Brobeck i Gylle samlar på frimärken sedan barnsben. Hans intresse har på senare år koncentrerats kring de skånska järnvägarnas sträckningar och de olika stationernas och postkupéernas stämplar.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2002
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG Särskilt Lund-Trelleborgs järnväg har intresserat honom och där har han förutom frimärken från alla stationer samlat en mängd material, gamla biljetter, fraktsedlar, vykort och tidtabeller. Sune Brobeck är ordförande i Trelleborgs filatelistklubb, men startade som många andra sin bana som frimärkssamlare genom Folket i Bilds frimärksklubb vid mitten av förra seklet. - Från början var det frimärken från hela världen. Man köpte samlarmärken av bokhandlaren i Trelleborg för en billig peng och hoppades väl att hitta någon raritet i påsarna, berättar Sune Brobeck. Efter ungdomsåren låg frimärkssamlandet nere en del rad år för Sune Brobecks del, men i början av 1980-talet tog han upp hobbyn igen. Nu började han samla svenska frimärken, men kom att alltmer koncentrera sig på hembygden och då framför allt järnvägen Lund-Trelleborg. - Eftersom jag är född och uppvuxen i Gylle, där Fjärdingslöv var närmaste järnvägsstation, så blev det naturligt så att jag intresserade mig först för den järnvägen, säger Sune Brobeck. I ett speciellt album har Sune Brobeck ritat upp järnvägslinjen med alla stationer och satt in frimärken med stämplar från dessa. Den äldsta stämpeln han har är från Ahlstad, som det stavades då. - Det är stämplat 14 september 1875, bara 52 dagar efter att banan öppnats, berättar han. Sune Brobeck har även frimärken som är stämplade i de olika postkupéerna som gick längs banan och sammantaget ger hans samling av frimärken och annan järnvägshistoria en trevlig och fantasieggande bild av järnvägen. - Det är inte heller särskilt dyrt att samla på det här sättet, säger han. Däremot kan det vara svårt att hitta de speciella stämplarna man är ute efter. Själva frimärkena är dock inte märkvärdiga; det rör sig bland annat om de ganska vanliga Oscars-märkena. Efter Lund-Trelleborgs järnväg, med dess utbyggnad till Kävlinge, har Sune Brobeck utvidgat sitt intresse även till övriga historiska järnvägslinjer i Skåne, där han letar efter bland annat frimärken som stämplats på stationerna längs de olika banorna men även annan historia kring banorna. I Trelleborgs filatelistklubb, som har cirka 60 medlemmar, samlar de flesta på Sverige. - Det är nog nio av tio, säger Sune Brobeck. Men många har även något annat samlarområde. En samlar till exempel på frimärken med brottarmotiv. Ett problem som Trelleborgs filatelistklubb delar med många andra frimärksklubbar är att få ungdomar är intresserade. - När jag började samlade de flesta killar frimärken åtminstone under en tid, säger Sune Brobeck. Nu är det svårt att få tag i ungdomar och de som kommer trivs kanske inte bland oss äldre. I Svedala har dock filateliklubben en ungdomssektion.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons