Annons
Nyheter

Reportage: Jobbet har flyttat

Onsdagen var ingen vanlig dag på jobbet för polisinspektör Kenneth Lindvall. Polishuset i Trelleborg håller stängt och Kenneth fick i stället samåka med närpolischefen Carl-Erik Borgquist till Malmö polishus på Drottninggatan.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2002

- Men det var bara i dag. Polismyndigheten har ordnat så vi får busskort, säger Kenneth Lindvall.

Annons

Kenneth har legat sjuk i halsfluss och har inte arbetat sedan polishuset stängde fredagen innan jul. Kommissarie Borgquist fick därför visa honom hur man tar sig runt i lokalerna och det nya rummet på femte våningen.

Kenneth Lindvall på plats på nya jobbet. BILD: CLAES NYBERG

Från sin tillfälliga arbetsplats har han fin utsikt mot Rörsjöstaden, Sankt Paulikyrkan och kanalen. Men inne i rummet är väggarna kala.

- Jag får kanske sätta upp något. Å andra sidan kan vi flytta snart igen, så det är inte lönt.

Ingen vet när Kenneth Lindvall och hans sju kollegor i Malmö och de övriga på Trelleborgs närpolis, som sitter i Vellinge, Svedala och Ystad, kan återvända till Trelleborg.

- Jag vet att det är krafter igång i sökandet på lokaler. Men när allt är klart står skrivet i stjärnorna, säger Kenneth Lindvall.

Han säger också att det i höstas var mycket snack i korridorerna om de problemen i lokalerna.

- Ingen var nöjd med att behöva jobba i ett sjukt hus. Personalen var helt enig i frågan och det fanns ingen tvekan att vi var tvungna att flytta ut. Hälsan har helt och hållet varit avgörande, säger Kenneth som tjänstgjort som polis i 38 år, de 33 senaste i Trelleborg. Under de åren har han aldrig tvingats ut från sin arbetsplats.

Kenneth Lindvall har själv haft problem med miljön i fastigheten på Västergatan.

- Problemen har funnits under sista halvåret. Jag har bland annat haft huvudvärk och rinnande ögon, men inte behövt sjukskriva mig som många av mina kollegor.

Annons

Att Kenneth inte behövt sjukskriva sig kan vara anledning till att han kan tänka sig att åter flytta in på Västergatan.

- Om fastighetsägaren kan garantera att huset är kvitt miljöproblemen, då har jag personligen ingenting emot att flytta tillbaka. Men jag har svårt att tro att vi återvänder, säger Kenneth Lindvall.

Till sin hjälp att ta emot anmälningar har Kenneth ett deltidsarbetande biträde, annars han är ensam på närpolisen i det jobbet. Arbetet med att ta emot anmälningar försvåras nu när han arbetar i Malmö.

- Det blir färre personliga besök och fler via telefon. Skillnaden är att det är bättre att ha anmälaren framför sig. Vissa anmälningar, till exempel svåra misshandelsfall, måste vi ta emot genom ett personligt möte. Då kan jag tvingas vägra att ta emot en anmälan och vi kanske skickar en polispatrull i stället, säger Kenneth Lindvall.

- På stan har jag hört att trelleborgarna tycker det är tråkigt med den försämrade servicen. Det har jag full förståelse för, de vill ha sin polis i stan.

I rummet har Kenneth redan satt upp bilder på sina barn på skrivbordet. Vid sidan ligger inkommande och utgående handlingar i en korg, datorn är påslagen och skrivbordet är annars rent så när som på ett anteckningsblock.

Han har har lite i flyttlådan som ska packas upp, det mesta har han lämnat kvar i det övergivna polishuset.

- Jag ser fram emot att vi får ett nytt ställe i Trelleborg snarast, säger Kenneth Lindvall.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons