Annons
Nyheter

Reportage: Grophusbygge i gång på allvar

Stora yxor svingades bakom Trelleborgen i solvärmen under torsdagen. Det var elever från Vannhögsskolan som högg till virket till sitt vikingahus.
Nyheter • Publicerad 5 april 2002

BILD: CLAES NYBERG Sedan början av februari har eleverna ägnat en timme i veckan åt att återskapa ett så kallat grophus på vikingaborgens område. Bygget är en kvalificerad gissningslek. Ingen vet exakt hur husen såg ut. - Vad vi vet är att gropen har sett ut som vi gjort den och där har funnits två stolphål för pelare av ek, förklarar slöjdläraren Håkan Haleby som övervakar arbetet noga. - Lugnt och fint! Inget trams, förmanar han de ivriga killarna. Den två och en halv meter breda gropen blev färdig i förra veckan. Nu ska de timra till stockar till huset, Virket, hela trädstammar, har de fått från kommunen. Stockarna klyvs med kil och slägga och därefter ska de bilas. Det ser vådligt ut och Haleby ger noggranna instruktioner: stå med fötterna på ena sidan stammen och hugg med korta tag på andra sidan. Det är viktigt att stammarna blir fyrkantiga så att de kan fogas ihop i hörnen. - Jag är lite orolig för det här med yxorna men de ska ju pröva det. Det var sådant här man sysslade med förr i tiden. Det var inte länge sedan alla ungar kunde hantera en yxa, säger Håkan Haleby. För säkerhets skull uppmanar han dem som har benskydd från fotboll och hockey att ta med dessa till nästa gång. Arbetet med grophuset går långsamt framåt. Att gräva på det gamla tegelbruksområdet har inte varit det lättaste. Under ett lager av jord fann man tegelsten i massor. Riktigt tungjobbat, berättar sjundeklassaren Christoffer Granlund. Trots vedermödorna hade han gärna ägnat mer tid åt husbygget. - Det är bara på torsdagar vi är här. Det tycker jag är synd. Men förhoppningsvis blir huset färdigt innan jag slutar skolan om två år. Text: Andreas Brunner

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons