Annons
Nyheter

Rekordmånga betalar tv-licensen

Rekordmånga har betalat tv-avgiften i år. 23 000 nya tittare som tillsammans betalt 50 miljoner kronor har tillkommit. "En exceptionellt bra utveckling." Det säger Radiotjänsts vd Anna Pettersson till Dagens Nyheter (DN) på nätet.
Nyheter • Publicerad 27 december 2008
Ungefär fem kronor om dagen är kostnaden för svensk tv-licens. Bild: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Ungefär fem kronor om dagen är kostnaden för svensk tv-licens. Bild: Fredrik Sandberg / SCANPIXFoto: 

SVT:s vd Eva Hamilton är glad men inte särskilt förvånad över nyheten.

- Alla mätningar visar att stödet för tv-avgiften, tvärt emot vad många tror, är starkt, säger hon till DN.

Annons

I fjol fick SVT cirka 3,3 miljarder kronor av tv-avgifterna medan Sveriges Radio fick 2,5 miljard och Utbildningsradion 2,8 miljarder. Hamilton och ledningarna för SR arbetar för en ny form för hur pengarna ska komma bolagen till godo.

- SVT, SR och UR hoppas att få tillstånd en rak koppling mellan avgiftsbetalarna och vår finansiering från och med 2010. I så fall skulle eventuella överskott gå direkt till bolagen och programmen, säger Eva Hamilton.

Enligt henne påverkar rekordet dock inte SVT:s sparpaket, eftersom riksdagen bara räknar upp anslagen med två procent och överskotten läggs i en buffertfond för public service. Fram till 2010 ska SVT spara en kvarts miljard kronor samtidigt som 445 tjänster försvinner, vilket motsvarar var femte anställd.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons