Annons
Nyheter

Reinfeldt: EU-stöd gör maten dyrare

EU:s jordbruksstöd späder på de skenande livsmedelspriserna, både i Sverige och omvärlden, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt. Han varnar nu för ökad protektionism i andra EU-länder.
Nyheter • Publicerad 24 juni 2008

Kärnan i EU:s jordbrukspolitik skadar både svenska och utländska konsumenter, enligt Fredrik Reinfeldt (m).

- Den bidrar till att driva upp prisnivåerna, säger han till TT i samband med en sittning i EU-nämnden på tisdagen. I slutsatserna från EU-toppmötet 19-20 juni slås fast att siktet nu är inställt på en omställning för att låta marknadskrafterna få större genomslag i jordbruket, ett ställningstagande som Reinfeldt välkomnar.

Annons

Men han höjer samtidigt ett varningens finger för att flera EU-länder, med Frankrike i spetsen, har valt att möta den senaste tidens kraftiga prisökningar för livsmedel med ytterligare protektionistiska åtgärder.

- I flera fall talar man om att ge stöd till lantbrukare som ju har bättre utkomst av sitt lantbruk nu än vad de haft på mycket lång tid, säger han.

Bidrag och regleringar bör skrotas så långt som det är möjligt, enligt Reinfeldt. Han tror att man i stället borde fokusera på att få till internationella frihandelsavtal inom ramen för den så kallade Doharundan.

- Det leder till ett mycket mer effektivt och produktivt jordbruk, här i Europa och i andra delar av världen. Då kan vi få ut mer grödor på befintlig landareal. Och förmodligen ger det också en tydligare signal om att använda land som ligger i träda bättre. Det orimliga i dagens system bygger på att man hindrar produktion och ökat utbud av mat och spannmål samtidigt som efterfrågan stegras i hela världen, enligt Reinfeldt.

Inför EU-nämnden slog Reinfeldt även fast att målet om en svensk ratificering av Lissabonfördraget senast i november står fast, trots Irlands nej.

Han tonade även ned riskerna för att EU:s utvidgningsprocess bromsas av resultatet i den irländska omröstningen, en farhåga som flera ledamöter i EU-nämnden och ledande EU-politiker lyft fram.

Joakim Goksör/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons