Nyheter

Reinfeldt: En regering för hela Sverige

Den nya regeringen kommer att lyssna på alla i Sverige. Det sade statsminister Fredrik Reinfeldt när han på fredagsmorgonen läste upp sin regeringsförklaring.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2006
Sveriges nye statsminister Fredrik Reinfeldt (m). Arkivbild
Sveriges nye statsminister Fredrik Reinfeldt (m). ArkivbildFoto: 

Regeringen kommer att vara en öppen regering som lyssnar på alla medborgare och kommer att söka ett gott samarbete med alla som vill bidra till ett bättre Sverige.

Fler människor som kan och vill arbeta ska också ha möjlighet att försörja sig genom eget arbete och genom att starta och driva företag. Fler ska vara med och bidra. Sverige ska vara ett land som håller ihop med minskade sociala och regionala klyftor.

:Fler elever ska lämna skolan med kunskaper och förutsättningar för att kunna fungera som medborgare och i arbetslivet. Kunskapen ska sättas i centrum och resultaten i skolan ska förbättras. Sverige behöver ett kraftfullt program för fler jobb i Sverige. En stor inkomstskattereform ska genomföras. Ett särskilt jobbavdrag införs som innebär skattesänkningar på minst 45 miljarder kronor. I ett första steg sänks inkomstskatterna med 37 miljarder kronor under 2007.

Samtidigt framhöll Reinfeldt att varje reform ska prövas mot vad samhällsekonomin tål och målet om full sysselsättning.

– Det kan visa sig nödvändigt att skjuta på reformer eller att tillföra ytterligare finansiering, sade han.

Det ska bli enklare och billigare att anställa, lovade Reinfeldt.

Möjligheter att visstidsanställda vidgas, nystartsjobb införs och arbetsgivaravgifterna slopas för delar av tjänstesektorn. Skatten på hushållstjänster sänks.

En särskild satsning görs för att få bukt med ungdomsarbetslösheten genom halverade arbetsgivaravgifter.

Arbetsmarknadsverket ska reformeras i grunden och möjligheter vidgas för fler aktörer. Antalet personer i åtgärder minskas, friår avvecklas och plusjobb fasas ut.

Det ska bli mer lönsamt att driva företag - 3:12-reglerna reformeras, förmögenhetsskatten halveras i ett första steg, arbetsgivarnas sjuklöneansvar avvecklas och ett statligt kreditgarantisystem införs. Kravet på fler arbetsgivare för F-skattsedel avskaffas.

Den statliga fastighetsskatten avskaffas och Reinfeldt lovade att det ska finansieras på "ett ansvarsfullt sätt".

Arbetslöshetsförsäkringen ska bli obligatorisk och omfatta alla som förvärvsarbetar. Egenfinansieringen i arbetslöshetsförsäkringen ska öka. Taket i sjukförsäkringen ska återställas till 7,5 basbelopp, samtidigt som beräkningsgrunden förändras.

Socialförsäkringssystemet ska reformeras och regeringen kommer att tillsätta en utredning i syfte att genomföra en sådan reform med bredast möjliga förankring.

Kostnader för trafikskadades sjukpenning och sjukersättning ska överföras till trafikförsäkringen. Däremot sade Reinfeldt inget om när det ska ske.

Miljöutmaningarna ska utnyttjas som en ekonomisk hävstång. Miljöarbetet ska vägledas av ambitiösa miljö- och klimatmål och följas av tydliga handlingsplaner, enligt regeringsförklaringen. Sverige ska också driva på klimatfrågorna inom EU.

Den nya regeringen ska även bjuda in partierna i riksdagen till en bred och långsiktig energiöverenskommelse som ska ha allianspartiernas energiöverenskommelse som grund.

Under mandatperioden kommer inga politiska beslut om avveckling av kärnreaktorer att tas. Men det kommer inte heller att ges några tillstånd att återstarta de två reaktorer som redan stängts. Däremot kommer begäran om effekthöjningar att prövas enligt gällande lag.

En premie för att stimulera privatpersoner att byta till miljöbil kommer att införas. Energisparande åtgärder ska främjas och en satsning på klimatforskning ska genomföras.

Den nya regeringen vill också utarbeta en nationell havsmiljöstrategi för Östersjön och Västerhavet.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.