Nyheter

Regeringens sakkunnige kritisk till fiskestoppet

Regeringens egen sakkunnige på fiske, förre riksdagsmannen Kaj Larsson (s) i Tomelilla, är kritisk till ett ensidigt fiskestopp på torsk i Östersjön.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2002

- Ett ensidigt stopp är inte bra, det har inte effekt om man vill skydda torsken, säger han till YA. Sedan sju år tillbaka är han politisk sakkunnig åt jordbruksminister Margareta Winberg och har i den egenskapen både arbetat med och följt torskfisket på nära håll. Torskfisket regleras genom att länderna i Östersjökommissionen (Finland, Sverige, Danmark, Tyskland, Estland, Lettland, Litauen, Ryssland och Polen) varje år möts för att bestämma hur mycket fisk av varje art som får tas upp ur havet året därpå. Till grund för besluten ligger utlåtanden från biologer på ICES, Internationella havsforskningsinstitutet i Köpenhamn. Enligt Kaj Larsson antog länderna förra året en förvaltningsplan där flera förslag från Sverige gick igenom, som att näten ska ha större maskor för att släppa igenom småtorskarna och att minilängden på de fiskar man får ta upp ska höjas från 35 centimeter till 38. Dessutom infördes stopp för fiske på Bornholmsdjupet, där torsken leker, samt fiskeuppehåll från förste juni till siste augusti. Enligt Kaj Larsson menade ICES i höstas att ett fiskeförbud på torsk inte behövs om planen följs. - Med det som underlag tycker jag att det är drastiskt att föreslå ett ensidigt stopp, säger Kaj Larsson. ICES ville däremot minska fiskekvoten, som också krympt från 76 000 ton i år till 75 000 ton nästa år. Kaj Larsson hade inte haft några invändningar mot fiskestoppet om alla länder hade varit överens om det. Nu befarar han att det enda som händer är att andra länder fiskar upp Sveriges andel. Enligt rykten, som Kaj Larsson betonar att man inte har faktiska belägg för, ska bland annat Baltländerna ta upp mer torsk ur havet än vad de har rätt till. - Risken är nu att om de baltiska staterna fiskar mer än de får, så blir de ännu mer gynnade om Sverige slutar fiska. Däremot är det enligt Kaj Larsson inte så att Sveriges kvot med automatik övergår till andra länder. Trots det ser han en risk om Sverige vid Östersjökommissionens nästa möte säger att vi inte tänker ta upp någon torsk år 2004. - Då kan det hända att man tar hänsyn till detta och delar ut större kvot till de andra. Hittills har det sagts att fiskerinäringen ska ersättas för ett fiskestopp. Men även där är Kaj Larsson tveksam. - Kan vi gå till EU och begära pengar för att vi ligger stilla med flottan? Nationellt stöd till fiskarna undrar han om EU godkänner. I vilket fall kan ett sådant klartecken dröja ett och ett halvt år. - Lever yrkesfiskarna kvar då? frågar han retoriskt. Från regeringens sida ville man i går inte svara på frågor om fiskestoppet. - Vi sitter i möten och går igenom vad det här betyder för oss. Innan vi har gjort det kommenterar vi inte, säger Margareta Winbergs pressekreterare Zoran Alagic.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.