Annons
Nyheter

Regeringen skärper tobakslagen

I dag är det alldeles för lätt för minderåriga att köpa cigaretter och snus. Därför vill regeringen skärpa tobakslagen, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2008
I dag är det alldeles för lätt för minderåriga att köpa cigaretter och snus. Därför vill regeringen skärpa tobakslagen. Bild: Scanpix
I dag är det alldeles för lätt för minderåriga att köpa cigaretter och snus. Därför vill regeringen skärpa tobakslagen. Bild: ScanpixFoto: 

Nuvarande lagstiftning förbjuder handlare att sälja cigaretter och snus till ungdomar under 18 år. Kommunen sköter tillsynen och den försäljare som inte sköter sig kan få böter eller fängelse i upp till sex månader.- Totalt sett kan man säga att det inte har fungerat i tillräcklig omfattning, så vi behöver dels ha bättre sanktionssystem och vi behöver en mer aktiv tillsyn, säger folkhälsominister Maria Larsson till Ekot.Enligt Maria Larsson ska inte bara försäljaren utan även butiksägaren kunna straffbeläggas.- Vi ber nu en utredare titta på en stegrande sanktionsskala där det också ska kunna övervägas att dra in försäljningstillståndet hos de som missköter sig upprepade gånger.(TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons