Annons
Nyheter

Rättsläkare uttalar sig om mordmisstänkt

Den 24-årige man som misstänks för mordet på Anna Lindh samarbetade väl vid den psykiatriska undersökning som gjordes av honom under en och en halv timme förra tisdagen.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2003

Det uppger den som genomförde undersökningen, överläkare Kerstin Laurén-Stensåsen vid rättspsykiatriska kliniken på Huddinge sjukhus, för Aftonbladet. Resultatet av sinnesundersökningen inkom på måndagen och ska, efter beslut från chefsrådman Göran Nilsson vid Stockholms tingsrätt, hållas hemligt för att skydda mannens personliga förhållanden. Enligt Aftonbladet bekräftar Laurén-Stensåsen att 24-åringen har en psykisk sjukdom, men vill inte säga vilken eller hur allvarlig den är. "Jag har en misstanke om en diagnos, säger hon." I intervjun beskriver hon 24-åringen som verbal. "I den rättspsykiatriska utredningen som gjordes tidigare står det att han är normalbegåvad och det är väl det minsta han är i alla fall, säger Laurén-Stensåsen till Aftonbladet." Hon har granskat den misstänkte mannens journaler och konstaterar att mannen sökt vård både före och efter mordet. "Han dömdes senast till skyddstillsyn med särskilda föreskrifter om att han skulle ha kontakt med psykiatriker. Men det var ingen som följde upp det här, säger Laurén-Stensåsen till Aftonbladet." Laurén-Stensåsen befann sig under tisdagen utomlands och var inte nåbar, enligt hennes kollegor på rättspsykiatriska kliniken i Huddinge. Hennes överordnade, avdelningschef Pelle Granström, talade dock med henne under morgonen angående de uppgifter som hon, enligt Aftonbladet, lämnat om paragraf sju-undersökningen av 24-åringen. "Med hänsyn till sekretessen kommenterar vi aldrig ett enskilt ärende. Vi har däremot sagt att vi gärna pratar i generella termer, både om rättspsykiatriska undersökningar och paragraf-sju-undersökningar, hur de går till och så vidare, säger Granström till TT." Till honom sade Laurén-Stensåsen att utgångspunkten för intervjun hade varit att föra ett sådant generellt samtal.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons