Nyheter

Rättegången mot Saddam har börjat

Den historiska rättegången mot Iraks exdiktator Saddam Hussein inleddes på onsdagen. Men kurder i norra Irak ägnade ett dånande ointresse åt rättegången i Bagdad om en massaker på shiamuslimer.
Nyheter • Publicerad 19 oktober 2005

Orsaken är klar: i Kurdistan känns det som en förolämpning att rättegången mot Saddam Hussein inte börjar med Anfal, mordet på 180000 kurder i slutet av 80-talet, en händelse som märkt de flesta familjer i norra Irak.

I Sulaymaniyya var dagstidningen Hawlatis förstasida upphängd i tidningsbutikerna med uppgiften att rättegången skulle börja klockan nio på morgonen tydligt anslagen på förstasidan.

Vid lunchtid kom så beskedet att rättegången hade börjat i Bagdad. Tv-bilderna dröjde dock.

Längs hela affärsgatan Mawlawi i Sulaymaniyya fanns inte en frisörsalong, inte en tv-affär, inte en godsaksförsäljare med tv-apparaten påslagen. Eftersom det är ramadan finns inga restauranger eller tehus öppna. Några få arbetar ändå, men de hänger stora lakan framför fasaden och därinne äter kroppsarbetare snabbt eller dricker ett glas te för att klara arbetet " men någon tv är aldrig påslagen.

När jag frågade folk om de inte ville titta på Saddamrättegången blev den enda reaktionen: Jaså är det nu, nej det vill jag inte.

Inne på inrikesdepartementet rådde samma ointresse. En sällsynt tv-apparat visade någon äventyrsfilm.

Den kurdiska tv:n från Arbil sände ett reportage om en händelse som myndigheterna här har beräknat just till dagen för rättegången mot Saddam: ombegravningen i Kurdistan av 500 dödade män och pojkar ur Barzaniklanen, ett förspel till Anfal några år innan. Deras lik påträffades nyligen i en massgrav i öknen nära gränsen till Saudiarabien. Mot middagstid började de mikrofonförsedda tv-journalister från kurdiska och arabiska kanaler som rapporterade direkt från en gräsmatta utanför rättegångslokalen i Bagdad att prata på tomgång.

De hade fått veta att tv-sändningen mot tidigare uppgifter inte kommer att gå direkt utan sändas med 20 minuters fördröjning. Därmed hinner de amerikaner och irakier som sköter sändningen reagera på oväntade händelser, exempelvis om Saddam skulle ta till orda.

Det väntas han inte tillåtas på onsdagen, som ägnas formfrågor. Den främsta händelsen torde bli att Saddams försvarsadvokat begär uppskov för att få tid att läsa in materialet och förbereda ett försvar värt namnet. (TT:s utsände)

Stefan Hjertén

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.