Annons
Nyheter

Rätt till heltidsjobb kvinnodagstema

Kvinnorna måste upp på barrikaderna för att kämpa för bättre villkor på arbetsmarknaden, uppmanade Kommunals ordförande Ylva Thörn på den internationella kvinnodagen.
Nyheter • Publicerad 8 mars 2004

Ylva Thörn besökte under morgontimmarna Stortorps Äldrecentrum i Trångsund söder om Stockholm. Den nyöppnade arbetsplatsen är kvinnodominerad, men Thörn anser att den utgör ett gott exempel på vad som kan göras för att bland annat motverka den ökande ohälsan inom kvinnodominerade yrken. "Det är viktigt att lyfta fram de goda exemplen. Denna arbetsplats är nybyggd och man har vågat satsa på bland annat arbetsmiljön. Många har också sökt jobb här, säger Ylva Thörn till TT." Under kvinnodagen är det annars lönefrågan och rätten att kunna arbeta heltid som är viktigast att belysa, anser Thörn. Fortfarande släpar kvinnorna efter i lönestatistiken och de typiska kvinnoyrkena präglas ofta av deltidsanställningar och hög sjukfrånvaro. "Det är ett underkännande att vi inte har kommit längre och det handlar om maktstrukturer. Det är männen som bestämmer villkoren även inom de kvinnodominerande yrkena, säger Thörn." Jämställdhetsminister Mona Sahlin har en för snäv syn på jämställdhet och håller på att misslyckas med en av de stora frågorna: Jobben och ekonomin. Den salvan levererar två ledande kvinnor inom socialdemokratin på internationella kvinnodagen. I en debattartikel i Dagens Nyheter kritiserar LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och s-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul regeringen för att ingenting hänt kring rätten till heltidsjobb och trygga anställningsförhållanden som fanns med i den senaste regeringsförklaringen. Jämställdhetsminister Mona Sahlins initiativ mot sexualbrott, våld mot kvinnor och sexualisering av det offentliga rummet är i och för sig bra. Men den prioriteringen tyder på att Sahlin driver ett alldeles för snävt arbete för jämställdheten, anser Pekgul och Lundby-Wedin. "Nu riskerar det i stället att få motsatt effekt - att inga andra frågor än de som explicit handlar om våld mot kvinnor och sexualisering av offentligheten blir jämställdhetsfrågor", skriver de.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons