Annons
Nyheter

Råoljepriset fortsätter nedåt

Nyheter • Publicerad 8 juni 2006

Världsmarknadspriset för råolja fortsatte nedåt under torsdagens inledande handel. Uppgiften om att den ökände al-Qaida-ledaren Abu Musab al-Zarqawi dödats i ett amerikanskt luftangrepp gav hopp om framtida produktionsökningar i Irak.

I den inledande torsdagshandeln hade Brents råoljetermin i London fallit med 1:10 dollar till 68:09 dollar per fat, medan terminen för amerikansk råolja fallit med 1:21 dollar till 69:71 dollar per fat.

Annons

I onsdags föll priset för den ledande råoljeterminen i New York med två procent efter det att statistik visat på ökade lager av råolja och bensin i USA.

Tidigare på torsdagen, innan uppgifterna om al-Zarqawis död tillkännagivits av Iraks premiärminister Nuri al-Maliki, gav Iraks regering en prognos enligt vilken landets produktion av råolja ska upp till 4,3 miljoner fat per dag 2010. Det skulle innebära en dryg fördubbling av produktionsvolymen jämfört med i dag.

Inför den USA-ledda invasionen låg Iraks oljeproduktion på omkring 2,5 miljoner fat råolja per dag.

I samband med onsdagens lagerstatistik från USA sade den amerikanska centralbankens förre chef Alan Greenspan att han såg tecken på att de höga oljepriserna börjar påverka USA:s ekonomi negativt.

Förändringar i råoljepriset påverkar först i ett senare skede bränslepriser för konsumenter och företag. (TT-Reuters)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons