Annons
Nyheter

Rabies bland fladdermöss kollas

Bär svenska fladdermöss på rabiesvirus? Det gör de förmodligen, enligt experter. Nu ska fladdermössen lämna blodprov så att svaret på frågan kan skrivas i svart på vitt.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2008

- Vi ska rikta in oss på Skåne framför allt. Detta med tanke på att det här finns i Danmark, Tyskland, Polen och länderna runt omkring, säger Anna-Lena Hammarin, medicinsk biolog och projektledare vid Smittskyddsinstitutet.

Provtagningen och själva analysarbetet ska ske i samarbete med Statens veterinärmedicinska anstalt, Naturvårdsverket och några av landets främsta fladdermusexperter. Tack vare nordliga breddgrader och stränga karantän- och införselregler för däggdjur är Sverige fritt från rabies sedan mer än hundra år tillbaka. I flera andra europeiska länder är rabies mer eller mindre vanligt förekommande hos däggdjur både på marken, som hundar och katter, och i luften, som fladdermöss.

Annons

Saken med fladdermöss är att de inte alltid blir sjuka och dör när de infekteras med lyssaviruset, som är boven i dramat bakom rabies. De kan mycket väl vara friska bärare. Sverige har haft en så kallad passiv övervakning av fladdermöss sedan 1980-talet, vilket innebär att upphittade döda djur undersöks.

Fram till i dag har hjärnor från cirka 500 djur analyserats, alla med negativt resultat. Men nu vill myndigheterna veta om lyssavirus finns hos levande fladdermöss. Till sommaren kommer därför minst 50 fladdermöss att fångas in och testas. Både blod och saliv ska undersökas på de fridlysta djuren. TT: Vad skulle det innebära om ni fick positiva provsvar?

- Det innebär att vi bekräftar det som vi redan tror, säger Anna-Lena Hammarin och tillägger att fynden i så fall inte skulle medföra någon automatisk riskökning för folks hälsa. Det vill säga ingen förändring jämfört med dagsläget.

- Då, liksom nu, gäller att man alltid ska vara försiktig i hanteringen med fladdermöss. Man ska aldrig ta i dem med bara händerna, säger Hammarin.

(TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons