Annons
Nyheter

Pris för sommarhemtjänst kartläggs

Nyheter • Publicerad 9 juni 2005

Även sommargäster har rätt till hemtjänst. Och den måste sommarkommunen betala. Hur mycket det kostar totalt vet ingen än, men kanske i oktober.

Samarbetsorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting har bett alla kommuner att föra särskild statistik över hur många som under tiden maj-september får hemtjänst i sin sommarkommun.

Annons

- Vi försökte kartlägga det här förra året genom att fråga bakåt i tiden. Men det material vi fick då var så skakigt, eftersom man inte för statistik över det här, säger Per-Olov Nylander, handläggare på Sveriges Kommuner och Landsting.

Bakgrunden är protesterna från många sommarkommuner, i de flesta fall kuststäder, och deras försök att få hemkommunen att betala. Norrtälje försökte 2003 att begränsa rätten till hemtjänst för sommargäster och hänvisade till merkostnader på en miljon kronor. Båstad har skickat räkningar till hemkommunerna.

Men socialtjänstlagen är helt tydlig; kostnaderna ska bäras av den kommun där personen vistas. Det har hittills alla rättsliga instanser slagit fast. En lösning för sommarkommunerna skulle kunna vara att införa ett liknande system som för sjukvården. Där betalar alltid hemlandstinget. Men då krävs att socialtjänstlagen ändras.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons