Pris för gränder och gemyt
På Serresjö står den nybygda skolan i röd puts. Bredvid ligger områden med friliggande villor med vit puts och svarta tak. Villorna är i sin tur granne med radhus i form av både bostads- och hyresrätter.
Husen är i ett eller två plan, en del med putsad fasad, några med träfasad och andra tegelklädda. Husen ligger nära varandra och gatorna känns snarare som små gränder. Området har byggts av Trelleborgshem och Riksbyggen och årets stadsbyggnadspris går till båda företagen.
- Det är trevligt att kunna ge pris åt en bra nybyggnation, säger stadsbyggnadschefen Stefan Ferm, en av fyra ledamöter i juryn.
Området ligger förutom nära den nya skolan även nära Gislövs hamn. Bakom ena huslängan rinner Gislövsån.
- Det är fantastiska kvaliteter i ett sådant här läge dessutom, säger Stefan Ferm.
Kommunen har genom detaljplanen för Serresjö valt att styra utseendet på området i stor utsträckning för att skapa en helhetskänsla. Trelleborgshem och Riksbyggen jobbade ihop med sin del av området.
- De har valt att samarbeta kring det här projektet och bland annat tagit fram gemensamma ritningar, säger Stefan Ferm.
Husen varierar i höjd, färg och material som ändå bidrar till att skapa en enhetlighet. - Man har inte brett på med allsköns uttryck. Här finns en måttfullhet men en variation som är sympatisk, säger Stefan Ferm.
Sättet att bygga på har enligt Ferm likheter med tätt-lågt eller tætt-lav, som slog igenom i Danmark på 1970-talet.
- I Sverige reagerade vi genom att skapa väldigt många villaområden men i Danmark gjorde man så här istället, säger han.
Inom tätt-lågt finns en stor medvetenhet kring de olika zoner i närmiljön som en människa rör sig i. Den privata, halvprivata, halvoffentliga och offentliga.
- På det sättet skapar man mötesplatser i området där folk är trygga, säger Stefan Ferm.
På Serresjö ser man detta till exempel i hur de små trädgårdarna placerats i förhållande till gatorna. Och de små gatorna är användbara.
- Här kan man spela boll samtidigt som någon kör bil, säger Stefan Ferm.
Stadsbyggnadspriset består förutom av diplom till pristagarna även av en plakett som ska sättas upp ute i området.