Annons
Nyheter

Poweryoga - den senaste trenden

Den senaste träningstrenden i Ystad är poweryoga. På YES Sport & Fitness på Klostergatan kör man varje vecka tre fulltecknade pass.
Nyheter • Publicerad 24 oktober 2003

- Vi hade lätt kunnat köra fem pass i veckan. Det står över 50 personer på väntelistan, säger Barbro Herrlin som driver träningslokalen tillsammans med sin syster Bodil Hedin. Inne i träningslokalen brinner levande ljus. Stämningen är dämpad och deltagarna ligger på sina yogamattor i väntan på sin instruktör. Var i ligger då powern - kraften? - Det här är en yoga som är anpassad till Europa och USA. Det är inte så mycket meditation utan det är hela tiden en rörelse. Styrka, balans och rörlighet står i fokus, säger Barbro Herrlin. - Det är mycket jobbigare än man kan tro. I dag kommer vi att komma upp i ungefär 70 procent av maxpuls, säger Camilla Assarsson, kvällens instruktör precis innan hon går in i salen där deltagarna ligger och väntar. Hon börjar tala med lugn röst till avskalad gitarrmusik. - Lägg benen i kors. Du tar in hälarna och andas med jämna andetag genom näsan. Du känner magen och hur den spänns som en ballong. Hitta ett jämnt flöde i din andning. Med Camillas guidning går gruppen mellan olika positioner. Det är lotuslyft, sköldpaddelyft, solhälsningar och hundsekvensen. Hela tiden hörs ett lugnt väsande från deltagarnas andning. Under sextio minuter är det hela tiden rörelse i salen och när passet är slut är alla deltagarna friskt rödmosiga i ansiktet och genomarbetade. - Det här är ett jätteskönt sätt att träna på. Jag har styrketränat innan, men här kontrollerar jag kroppen bättre. Det är en jättebra träning när man har mycket annat att göra, man går in i sig själv och behöver inte prata med alla andra som tränar. Det kan man göra efteråt, säger Elna Jolom en av kvällen deltagare. - Musklerna känns som spagetti efteråt. Det är jätteskönt. Det här är mycket skönare än vanlig träning samtidigt som det är tufft, jobbigt och kräver mycket styrka. Alla människor borde göra det här så hade vi alla mått mycket bättre, säger Ursula Hackenstam-Liljekvist när hon kommer ut från passet.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons