Annons
Nyheter

Posten: "Lämna tillbaka breven oöppnade!"

Kedjebreven som skickas runt bland barn har uppmärksammats under en tid av posten. Från och med den 1 april uppmanas alla terminaler att de ofrankerade breven ska samlas i hop och skickas till Post- och telestyrelsen.
Nyheter • Publicerad 25 april 2005

På Postcenter i Trelleborg känner man väl till kedjebreven som cirkulerar. Detta är ett vanligt problem.

– Dessa brev kommer lite från och till, säger kundmottagare Ann-Christine Olsson på Postcenter.

Annons

Hon vill uppmana föräldrar som får dem att inte skicka dem vidare. Och framförallt inte ofrankerade. Hon tycker synd om föräldrarna som måste betala för brev som inte är frankerade.

– En del av dem har jag slängt i papperskorgen. Föräldrarna vill ju inte ha dem ändå och vi ser ju på utsidan att det är kedjebrev, säger hon.

Annika Lundqvist, informationschef på Posten i Skåne känner också till kedjebreven. Att några av de ofrankerade breven slängs i papperskorgen kände hon dock inte till.

– Så får man absolut inte göra, säger hon.

Kedjebreven har uppmärksammats under en cirka en månad. Den 1 april beslutade Posten i Skåne att alla kedjebrev som var ofrankerade ska samlas ihop och skickas till PTS, Post- och telestyrelsen.

Vad som händer med dem där är inte bestämt.

Annika Lundqvist anser att de som har startat detta brevet är bedragare eftersom de uppmanar barn att skicka iväg brev utan frimärken.

– Det är ju stöld att använda en tjänst utan att betala för den, säger hon.

Enligt henne tar Guinness rekordbok aldrig upp kedjebrev som rekord. Hon tycker också synd om föräldrarna som betalar för de ofrankerade breven.

– Det blir ju både porto plus avgift. Men det bästa är att komma in och lämna tillbaka brevet på posten oöppnat. Då behöver man inte betala, säger Annika Lundqvist.

Sofia Bergström

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons