Annons
Nyheter

Politiker tyckte till om kultur

Det kan vara tröttsamt när folk ska försöka definiera begreppet kultur. Onsdagens debatt på konstmuseet i Ystad är ett bra exempel.
Nyheter • Publicerad 5 september 2002

En panel bestående av nio lokala politiker gjorde dock sitt bästa för att hålla igång tillställningen som inleddes med diktläsning och saxofonspel. Dock inte av politikerna, bör väl tilläggas. Kvällens debattledare, konst- intendent Thomas Millroth, gav deltagarna vardera max två minuter att svara på olika frågor. Den första löd "Vad är kultur för dig?" - En aha-upplevelse, sa Ingvar Persson (c). - Något som berikar mig själv och engagerar, sa Thomas Lantz (m). - Stort begrepp. Svårt att definiera, sa Björn Ek (yp). Konstnären Leif Brobergs (mp) ärliga inlägg fick kvällens första applåd. - Jag har funderat hela veckan på vad kultur är. Och jag har faktiskt ingen aning, sa Broberg. inte bara för eliten Thomas Millroth fortsatte med frågan "Kulturkommun, vad innebär det?" - Kulturen blommar i Ystad. Särskilt under turistsäsongen, avslöjade Ann-Marie de Geer (spi). Hon nämnde teatern, musiklivet och Lurblåsaren som starka ingredienser i utbudet. Thomas Lantz menade att förankringen bland "vanligt folk" är nödvändig för att kunna vara kulturkommun. - Kultur får inte bara bli en angelägenhet för eliten, sa han. Leif Broberg såg möjligheter. - Ystad skulle åtminstone vara en gryende kulturkommun om man skapade rätt förutsättningar. Marie-Louise Wentzel (fp) tycker att vi ofta lägger ner för mycket pengar på byggnader och för lite på innehållet. Att stadsbiblioteket nämndes i samma andetag var ingen överraskning. Framtidsvisioner? Jodå, samtliga partirepresentanter kunde redogöra för kulturella intentioner under kommande mandatperiod. De flesta verkade överens om att Ungdomens hus är en spännande satsning. - Det kan bli ett nytt litet kulturhus, sa Ingvar Persson, som samtidigt underströk vikten av att bevara det befintliga utbudet. poesihörna till lunchen Ann-Marie de Geer vill ha en poesihörna. Gärna i museets regi - och varför inte till lunchen. - Låt oss slå vakt om ordet. Det är jätteviktigt att läsa sagor för barnen. Men vi måste även inse att de flesta gamla människor har förståndet i behåll. De vill säkert inte bara ha dragspelsmusik, utan ett balanserat kulturutbud, sa Ann-Marie de Geer. Kanske blir det en poesihörna på ålderdomshemmet. Vem vet. Thomas Lantz påpekade att vår gemensamma kassa inte räcker för att klara önskvärt kulturutbud. Näringslivet måste i högre utsträckning bidra till finansieringen. - Jag efterlyser en arena där kultur, näringsliv och politiker kan mötas. Utökat samarbete med grannkommuner och grannländer hade också varit bra, sa Lantz.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons