Annons
Nyheter

Politiker tonar ner kritiken

Att det finns en brist på allmänläkare är inte någon överraskning för Mats Svanberg, ordförande i nämnden för Sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt och en av de drivande politikerna bakom familjeläkarreformen. Han vill tona ner kritiken med att det inte går att vänta på perfekta förhållande.
Nyheter • Publicerad 19 april 2002

- Vi vet hur den allmänna tillgängligheten ser ut, säger han. Men på sikt kommer familjeläkarna också att vara effektivare och därmed ökar tillgängligheten. Mats Svanberg räknar inte heller med att 100 procent av invånarna kommer att lista sig hos en familjeläkare de närmaste åren. Utan systemet kommer att utvecklas under ett antal år innan allt fungerar som det är tänkt. - Jag har ingen förståelse för att vi ska behöva vänta på att alla läkare är med, säger Mats Svanberg. Då blir det som är bra fiende till det som är bäst. Om man räknar rent teoretiskt så finns rätt antal läkare menar Mats Svanberg. Problemet är att alla tjänster inte är besatta. Det är svårt att hitta allmänspecialister att rekrytera. Men familjeläkarreformen står inte och faller med totala antalet läkare. - Vi vill ha fler specialister i allmänmedicin, säger Mats Svanberg. Vi försöker rekrytera fler och vi försöker också hitta andra lösningar på bristen. Mats Svanberg har inte heller någon förståelse för de privatläkare och läkargrupper som väljer att stå utanför systemet. - Systemet började fungera första dagen, säger han. Om vi skulle vänta på att alla är med, kommer vi aldrig igång. I ett så här tidigt skede bygger alla värderingar på teoretiska beräkningar. Men på sikt måste antalet läkare med allmänmedicinsk specialitet stämma överens med befolkningens behov av familjeläkare. - Privata läkare vill vara med i systemet nu när det är nytt, säger Mats Svanberg. Vi för diskussioner med flera som vill etablera sig inom distriktet.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons