Annons
Nyheter

Politiker fick fängelse för sexövergrepp

En före detta kommunpolitiker för miljöpartiet i Stockholm dömdes på tisdagen till fängelse för upprepade sexövergrepp på en pojke från det att denne var 14 år.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2006

Den 38-årige mannen, som arbetade som heltidspolitiker, var kontaktperson för utsatta ungdomar.

Svea hovrätt dömer nu mannen till fängelse i ett år och två månader för sexuellt utnyttjande av underårig och sexuellt ofredande. Han får viss straffrabatt för att han inte kan fortsätta arbeta som politiker. I tingsrätten dömdes han bara till 120 dagsböter för förförelse av ungdom och olovligt anskaffande av alkoholdrycker. Tingsrätten ansåg det inte styrkt att mannen vetat om att pojken var under 15 år.

Annons

Men hovrätten litar på pojkens uppgifter när det gäller vid vilken tidpunkt det sexuella utnyttjandet startade. Han får dessutom stöd av ett vittne, en annan pojke som följde med honom hem till politikern. Övergreppen pågick under tre månader och fortsatte även efter det att pojken fyllt 15 år.

Den berättelse som politikern lämnar framstår som en efterhandskonstruktion, anser hovrätten.

I samband med träffarna bjöd politikern pojken på alkohol, mat och tobak och gav honom även pengar. Mannen har erkänt att han träffat flera unga män i sin bostad och haft sexuellt umgänge med dem. Många av ungdomarna har bjudits på sprit.

Pojken får nu 50000 kronor i skadestånd för kränkning och 20000 kronor för sveda och värk.

Övergreppen har inneburit en allvarlig kränkning av pojkens sexuella integritet och har delvis haft skändliga inslag. Politikern har också missbrukat det beroendeförhållande som fanns mellan honom och pojken, skriver hovrätten.

Pojken hade krävt 239000 kronor bland annat för merkostnader för att han missat tre skolterminer, men där finner hovrätten inte att det finns något orsakssamband med övergreppen. (TT)

Ewa Tures

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons