Annons
Nyheter

Polisens hemliga övervakning ökar

Med stöd av lagen om elektronisk kommunikation (LEK) plockade polisen förra året ut uppgifter om privatpersoners telefontrafik i 10000 fall. Det är en 25-procentig ökning sedan 2006.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2008

Antalet utlämnade uppgifter ökar stadigt. 2006 utlämnades 8000 uppgifter till polisen, 2004 var det 4000, skriver Riksdag&Departement.

Förutom att polisen efter en domstolsprövning kan avlyssna privatpersoners telefonsamtal finns det alltså ytterligare ett sätt att få veta vem som ringer vem, hur länge de pratar och var de befinner sig: Polisen kan begära ut uppgifterna direkt från teleoperatörerna. Enda kravet är att brottet som utreds kan ge fängelse i minst två år.

Annons

Anledningen till de senaste årens konstanta ökning beror på att brottslingarna blivit försiktigare, de byter både telefoner och simkort ofta. Därför behöver polisen begära ut fler uppgifter. Det kan exempelvis röra sig om uppgifter om vilka telefoner som befunnit sig i närheten av en basstation vid en viss tidpunkt. På så sätt kan polisen hitta vittnen, eller ringa in brottslingar.

Polisen betalar varje år de större operatörerna en klumpsumma på 20 miljoner kronor per år, hos mindre operatörer är kostnaden 2000 kronor per utlämnande.

LEK-utlämnanden har ifrågasatts av partier och enskilda riksdagsledamöter. Nu pågår en utredning om utlämning enligt lagen ska vara kvar. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons