Nyheter

Polisen river länsbarriärer i syd

Polisen i Skåne och i tre andra av de sydligaste länen har börjat samarbeta i EU-stil. Samma metoder ska användas för att bekämpa brott, men någon sammanslagning av polismyndigheterna är inte på gång.
Nyheter • Publicerad 22 april 2008

- Brottslingar bryr sig inte ett dugg om länsgränser, säger Alexander Wendt (m), vice ordförande i polisstyrelsen i Blekinge.

När de nya målen för samarbetet i dag presenterades på en länsöverskridande videopresskonferens tog både politiker och länspolismästare till uttryck som "unikt för Sverige" och "ett historiskt beslut".

Tillsammans förfogar polismyndigheterna i Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län över en femtedel av Sveriges totala polisresurser. Tanken är att utnyttja dem bättre.

- Vi kan påtagligt minska risken för fall mellan stolarna, säger Bengt Svensson (m), ordförande i polisstyrelsen i Skåne.

Samarbetet har byggts upp gradvis under flera år. Det nya nu är att politikerna i de fyra länens polisstyrelser har enats om gemensamma operativa mål för 2008. De fyra polismyndigheterna har också upprättat ett gemensamt kansli i Kristianstad.

Cecilia Klintö / TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.