Annons
Nyheter

Plus för Lantmännen i Järrestad

Järrestads Härads Lantmannaförening (JHL) i Tommarp omsatte i fjor 114 miljoner kronor, en minskning med fyra miljoner jämfört med föregående år. Orsaken är att försäljningen av foder minskade med nio miljoner till 40 miljoner kronor.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2004

Samtidigt har bygg och butik ökat med fem miljoner till drygt 47 miljoner kronor, och passerar därmed foderförsäljningen för första gången. - Det är roligt att vi fått denna förändring, eftersom foder är en förmedlingsverksamhet där bruttovinsten ska vara låg, säger företagsledare Ingemar Espelund, som är mycket nöjd med det gångna året. I fjor sålde JHL växtskydd och gödning för 16 miljoner kronor samt tog emot 12 000 ton spannmål, vilket är 1 000 ton mindre än förra året. Cirka 560 ton raps har mottagits och torkats för vidare leverans till Karlshamn, via avtal med Svenska Lantmännen. Totalt sett har skörden varit god och vattenhalterna vid invägning har varit låga överlag. Maltkornet hade mycket bra kvalité och de flesta klarade proteinhalten. JHL firade 100-årsjubileum i fjor, då drygt 3,3 miljoner kronor investerades i bland annat utökat virkeslager och en ny spannmålssilo. Antalet medlemmar har ökat med fyra, till 251. Dessa har kunnat glädja sig åt närmare två miljoner kronor i återbäring och efterlikvid, vilket motsvarar 3 procent av medlemmarnas omsättning. Årets resultat blev 555 000 kronor, jämfört med 373 000 kronor föregående år. Under de fem år som Ingemar Espelund varit företagsledare har JHL haft en dynamisk utveckling. Medlemmarna har fått närmare 12 miljoner kronor i återbäring och efterlikvid. Investeringar har gjorts för 17 miljoner, bland annat i butik och trädgårdsavdelning. Företaget har nu 28 anställda, en ökning med nio personer på fem år. - Vi har kunnat utvecklas med bibehållen lönsamhet och soliditet, säger Ingemar Espelund. Vid stämman omvaldes styrelseledamöterna Stefan Johnsson, Ö Vemmerlöv, Allan Jeppsson, Glimminge, och Göte Nilsson, Stiby. Den 28 maj får hugade kunder möjlighet att följa med upp i en väl förankrad luftballong. På kvällen blir det en riktig ballongfärd för tre tävlingsvinnare och en anställd.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons