Annons
Nyheter

Per Roth talar ut om middagen

Den omtalade middagen för styrelsen i Charlotte Berlins stiftelse anordnades den 4 juni förra sommaren av dåvarande ordföranden Håkan Mattsson i dennes hem. YA har ringt och talat med middagsdeltagarna för att få deras bild av tillställningen.
Nyheter • Publicerad 5 juli 2003

En av dem var Per Roth, revisor som varit utsedd att granska museets räkenskaper. Skilde sig denna middag från tidigare styrelsemiddagar? - Nej, det enda som skilde sig var att den hölls i Håkans (styrelseordförandens) hem. Annars har dessa middagar hållits på krogar. Och när det gäller förtäringen - visst var det fint, men det verkade inte överdådigt. Och det dracks inte något mer än det gjorts vid tidigare tillfällen, och då menar jag att det inte var något överdrivet drickande, säger Per Roth. Jan-Inge Ahlfridh, numera kommundirektör i Lund men som vid tillfället var kommundirektör i Ystad, blev förvånad när han fick höra vad middagen kostade. - När jag hörde prisnivån så tyckte jag att den var mycket hög. Jag undrade om den var rätt fakturerad, men det kan förstås jag inte bedöma. Det är inte lätt när man blir bjuden, säger Jan-Inge Ahlfridh. YA har tidigare granskat Charlotte Berlins stiftelsereglement och testamente och ingenstans står det något om att styrelsen ska inta en middag på grund av sitt uppdrag. Håkan Nilsson, museichef för Klostret och Charlotte Berlins museum, säger att han tycker att det är olyckligt att varken han eller styrelseordföranden Håkan Mattsson haft koll på detta. - Det finns väl inget ont som inte för något gott med sig och vi ska nu, efter semestrarna, sätta oss ner och noga titta på vad Charlotte (Berlin) själv har sagt om styrelsens uppdrag och möten. Det blir nyttigt, och kanske borde jag som ansvarar för museet ha vetat bättre vad som gällde. Detta är ju annars ett typiskt exempel på en vandringslegend; det här med att styrelsen ska äta sina middagar har ju berättats från styrelse till styrelse genom åren, säger Håkan Nilsson. Enligt Jonas Rosenkvist, tillförordnad kommundirektör och medlem i den nuvarande styrelsen, är nästa styrelsemöte för Charlotte Berlins stiftelse ännu inte schemalagt. - Det lär dröja en bit in i augusti, efter semestrarna, innan nästa möte kan bli aktuellt, säger han. Först då kan den förra styrelsen beviljas ansvarsfrihet av den sittande styrelsen, berättar Rolf Mohlin som är revisorn som lett arbetet med att granska stiftelsens räkenskaper. Det finns en klar koppling mellan offentliga personer i Ystads kommun och Charlotte Berlins stiftelse. I stadgarna står det till exempel stipulerat att kyrkoherden ska sitta med i styrelsen, att kommunstyrelsens ordförande ska vara med, och så vidare. YA har ringt samtliga som var med på den aktuella middagen. Kyrkoherde Suzanne Keyser, gymnasiechef Annika Becker och Bruno Andersson från Sparbanken (penningförvaltare för stiftelsen, men som inte har ett styrelseuppdrag) ville inte kommentera middagen och hänvisade till värden Håkan Mattsson. YA sökte även Britt Mattsson (m), före detta ordförande i kulturnämnden och som var med på middagen, utan att lyckas.

Fredrik Sjöstrand fredrik.sjostrand@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons