Annons
Nyheter

Pengabrist för djurskötarutbildning

Det är brist på djurskötare. Men det är också brist på pengar för att starta den nya utbildningen för djurskötare som planeras på Bollerup. Det fick riksdagsmannen Tuve Skånberg besked om när han på måndagen besökte Bollerups naturbruksgymnasium på måndagen.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2002

- Det här är en sak som statsmakterna borde ta på sig, sade Skånberg. Då hade Göran Arlefalk, VD för Bollerup, informerat Skånberg och Bo Herou, ordförande för kristdemokraterna i Tomelilla,om skolans verksamhet och planerna på en djurskötarutbildning. speciell målgrupp Den nya djurskötarutbildningen, som YA tidigare rapporterat om, skulle vända sig till invandrare och flyktingar samt till långtidsarbetslösa och andra som av olika skäl vill arbeta med djur. Enligt de ansvariga på skolan är arbetsmarknaden för djurskötare god och lönen bra. Hittills har dock skolan inte fått något napp när det gäller finansieringen. Skolledningen har vänt sig kunskapslyftet och arbetsförmedlingen, men ingen vill ta på sig ansvaret. - Vi behöver någon som kan ta på sig ledartröjan, säger Göran Arlefalk. Han tror att en första kurs skulle kunna vara igång om ett år, bara skolan får klart med finansiärer. Måndagar och fredagar är för riksdagsmännen vikta till besök på exempelvis skolor och företag. Tuve Skånberg, bosatt i Skillinge, tog tillfället i akt att titta närmare på närliggande Bollerup. Han sade sig vara imponerad av skolans verksamhet och bredd. måste vara morgonpigg Han pratade också med elever och Emily Lapin, som arbetar just som djurskötare på skolan. Hon trivs. - Men måste kunna gå upp tidigt och jobba långa arbetsdagar, sade hon. Lönen just för hästskötare är inte så fet. Många kan tänka sig att jobba relativt billigt bara för att arbete med hästar, enligt Emily Lapin.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons