Nyheter

Påven Johannes Paulus II har avlidit

Påven Johannes Paulus II avled under lördagskvällen.
Nyheter • Publicerad 3 april 2005

Beskedet kom till sist på lördagskvällen, under tiden som tiotusentals på Petersplatsen var förenade i bön för den svårt sjuke Johannes PaulusII.

"Den helige fadern avled i kväll klockan 21:37 i sin privata våning", löd det kortfattade meddelandet från Vatikanen.

Ärkebiskop Leonardo Sandri informerade omedelbart dem som var samlade på torget.

– Vår vördade fader Johannes Paulus har återvänt till Faderns hus, sade Sandri.

En lång applåd följde på biskopens ord. Kyrkklockorna ringde. Många grät öppet. Att beskedet skulle komma inom kort var väntat, utifrån de allt dystrare hälsorapporter som lämnats om påvens tillstånd de senaste dagarna.

Ändå präglades de sista timmarna på Petersplatsen, innan dödsbudet, mer av hopp och kampvilja än av förstämning. Ungdomar skanderade Johannes Paulus namn i talkörer som på en fotbollsmatch. Vissa spelade gitarr, sjöng och dansade.

– Jag tror att han hör oss. Vi är här för att be och vi hoppas att han snart mår bättre, sade Daniele från Velletri som hade gjort sig redo för att övernatta med sin scoutgrupp, för andra natten i rad.

Maria från Neapel hoppades fortfarande på ett mirakel, men erkände att hon inte hade så mycket hopp om att påven skulle tillfriskna:

– Det här är vårt sätt att säga adjö, att göra det lättare för oss att skiljas. I den sista hälsobulletinen innan dödsbeskedet hette det att "Påven har hög feber och hans tillstånd är fortsatt mycket allvarligt". Johannes Paulus förlorar gradvis medvetandet, hade nyhetsbyrån Ansa dessförinnan rapporterat med hänvisning till läkarkällor.

– Vi har noterat en försämring i hans förmåga att hålla sig vid medvetande. Det innebär absolut inte, tekniskt sett, att han befinner sig i koma. När någon talar till honom öppnar han sina ögon och är vid medvetande. Stundtals tycks det som om han sover eller vilar sina ögon, förklarade dessutom Vatikanens talesman Joaquin Navarro-Valls tidigare på dagen.

Johannes PaulusII, född som Karol Wojtyla i Polen 1920, fick i torsdags hög feber på grund av en urinvägsinfektion. Hans hjärta och njurar sviktade i fredags, andningen var svag och blodtrycket hade sjunkit till vad som beskrevs som en hotande låg nivå. Den italienska pressen inledde avskedstagandet redan i lördagens tidningar.

"Påvens sista timmar", skrev La Repubblica.

"Adjö Karol" löd rubriken i Il Tempo.

Till och med sporttidningen La Gazzetta dello Sport ägnade hela sin förstasida åt påven: "Han lämnar oss långsamt. Idrotten kommer att stanna till för att hedra den döende påven Wojtyla".

Bland annat ställdes alla italienska ligamatcher i fotboll in under helgen.

TT

Rom
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.