Nyheter

Patientgrupp besviken på regionpolitiker

Vilka politiker vill satsa på eftervård åt hjärt- och lungsjuka? Det undrar patientgruppens länsförening samtidigt som de i ett öppet brev till regionfullmäktiges politiker efterlyser bättre eftervård.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2002

Skälet till deras öppna brev är att eftervården blivit alltmer bortglömd efter besparingarna i sjukvården som gjordes i slutet av 90-talet. Besparingar som är ett kortsiktigt sparande, eftersom friskare patienter mår bättre och kostar Region Skåne mindre pengar. Under åren 1996-99 gjorde hjärt- och lungsjukas riksförbund en kartläggning av hur rehabiliteringen för kranskärlssjuka ser ut. Stduien visade stora brister vid landets sjukhus. Bara ett av de skånska sjukhusen som fanns med i undersökningen hamnade i den första hjärtgruppen - av totalt sju sjukhus i landet. Ett av Skånesjukhusen hamnade på sista plats, i femte hjärtgruppen. Studier både inom och utom landet visar att rehabilitering för härtsjuka är oerhört värdefullt. Rehabiliteringen innebär att man återställer tidigare funktioner och livskvalitet efter en sjukdomsperiod. Men patienten lär sig också att leva på ett sätt som minskar risken för att bli sjuk igen. Samtidigt sparar landstingen, i det här fallet Region Skåne, pengar. Länsföreningen betonar i sitt öppna brev hur viktigt det är att hjärtpatienterna inte enbart får stöd och stimulans, utan också praktiska övningar, så att man kan ta ansvar för sin egen rehabilitering. Brist på pengar I början av 90-talet byggdes eftervårdsprogram upp för kranskärlssjuka. På sina håll kallades verksamheten för Hjärtskolan. I takt med bristen på pengar är eftervården i princip nu på minimum. Text: Gunilla Ingels gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.