Annons
Nyheter

Panik vid shiamoské - nära 650 döda

Nyheter • Publicerad 31 augusti 2005

Fler än 640 människor dödades och 255 skadades när panik utbröt på en bro i Bagdad på onsdagen efter en granatattack.

En folkmassa på flera tusen personer var på väg till en moské vid Aimma-bron över Tigris när deltagarna råkade i panik. Moskén är en av de viktigaste shiahelgedomarna i norra Bagdad och shiamuslimerna var samlade för att hylla martyren Musa al-Kadhim.

Annons

- Mängder av pilgrimer föll i Tigris. De råkade i panik när rykten spreds om att det fanns två självmordsbombare i folkmassan, uppgav en säkerhetskälla.

Inrikesdepartementet i Bagdad uppgav vid lunchtid att 640 människor mist livet. Det var därmed den mest dödsbringande enskilda händelsen efter Saddam Husseins fall.

Premiärminister Ibrahim al-Jafari utlyste tre dagars landssorg i ett meddelande som lästes upp i den statliga televisionen.

Det som utlöste paniken i folkmassan var att granater sköts mot deltagare i den shiamuslimska processionen. Enligt en poliskälla genomfördes tre granatattacker mot folkmassan.

Den amerikanska militären meddelade enligt AFP att flera av dess helikoptrar hade öppnat eld mot männen som utförde attackerna. Även markstyrkor skickades till platsen för att hjälpa till att få fast terroristerna, heter det.

Ett tiotal personer greps för förhör.

Gatorna som leder till moskén är mycket smala, vilket gjorde det nästan omöjligt för räddningsmanskap att ta sig fram till människor som dödats eller skadats.

- Många ligger kvar i floden och folk i båtar håller på att försöka få upp dem, sade en polis på platsen.

Explosioner hördes även på andra håll i Bagdad på förmiddagen. En Reuterskorrespondent hörde granatsalvor i närheten av den internationella flygplatsen. Den amerikanska militären sade sig dock inte ha någon information om attacker i det området.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons