Annons
Nyheter

På skogsvandring med SPF:s pigga promenadgäng

- Visst är det en vacker vy, säger Algot Nilsson och pekar över nejden mot Ramsåsa kyrka och ner över stupet mot silverbäcken. Tar man ett felsteg här och kommer i rullning vet jag inte vad som händer.
Nyheter • Publicerad 15 maj 2002

-Men träden där på slänten skulle nog fånga upp dig, svarar Enok Hansson och pekar på en grupp krumma björkar. Utsiktspunkten ligger ungefär halvvägs på den runda i Kronoskogen som SPF:s pensionärer valt att gå idag. De träffas nämligen en gång i veckan för att motionera och ha det trevligt men väljer olika promenadstråk gång från gång. - Vi brukar ta en tur på en timme, säger Algot Nilsson som håller i trådarna. Men vi går inte fort utan stannar och tar en paus när någon behöver eller om vi ser en myrstack eller ekorre eller något annat spännande. De brukar vara mellan tolv och 20 personer på promenaderna. Och då och då tar de med sig varsin kaffekorg. Under promenaderna avhandlas allt från världshändelser till skvaller från byn. - Det är behagligt att gå på den här barken som kommunen lagt här i skogen, säger Algot och stöter lite med foten. De unga springer. Men vi får vara glada att vi kan gå. Det märks att man börjar bli äldre. Jag är inte villig att hålla med Algot. Piggare gäng än dessa SPF:are får man leta efter. Vi stannar och tittar på en massa omkullvräkta träd och det blir en liten diskussion huruvida de skall ligga eller plockas bort. Det är en spridd ålder i gruppen den yngsta pensionären är bara 65 år, den äldsta 84. - Kan du tro att Enok fyller 85 i höst, säger Algot och vänder sig mot Enok. Det kan jag inte. Högst 75 om jag skulle gissat. -Det har med rörligheten att göra, säger Algot. Börjar man sitta still är man illa ute. Plötsligt känner någon ett regnstänk. Solen har försvunnit och mörka moln skymtar över trädtopparna. - Hörde ni åskan? Det blir oro i lägret och alla ökar takten. Men ändå hinner vi stanna och titta på Lilla Nilen, hasselsnår som används till halmtak och myrstackar. - Det är gott om myror i Tomelilla, säger någon. Promenaden tar en timme. Framme vid parkeringen väntar Sonja Andersson och Erik Ivarsson som gick en kortare runda. På några minuter är alla bagageluckor öppnade och kaffekorgar och campingbord satte under vindskyddet. Efter ytterligare några minuter är borden dukade och kaffet upphällt i muggarna och snacket i full gång. Fotnot: Med på promenaden var Algot och Margit Nilsson, Enok Hansson, Erik Persson, Ruth Bjerkeborn, Inga Andersson, Calla Nilsson, Ella Ivarsson, Sonja Andersson, Annie Månsson, Erik Ivarsson, Ingvar Andersson, Nancy Johansson, Inga-Mia Persson, Anna-Greta Andersson och Siri Ivarsson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons