Annons
Nyheter

Övertygande bevisning anser rätten

Stockholms tingsrätt beslutade på måndagen att Mijailo Mijailovic ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Domstolen räknar med ny förhandling om fyra-fem veckor.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2004

Rättens ordförande konstaterade att det finns övertygande bevisning om att Mijailovic gjort sig skyldig till den åtalade gärningen, mord. Skulle Mijailovic släppas finns risk för att han avviker eller fortsätter sin brottsliga verksamhet, konstaterar rätten. Därför ska han vara kvar i häktet. Överåklagare Agneta Blidberg hade dessförinnan i sin slutplädering sagt att det inte finns några förmildrande omständigheter kring Mijailo Mijailovic gärning. "Det är att betrakta som mord, sade hon." Påföljden för mord är tio år eller livstid. Blidberg konstaterade också att livet för Mijailovic säkert inte varit lätt, men att han uppsåtligen berövat Anna Lindh livet. "Att Mijailovic såg Anna Lindh på NK var säkert en slump, men att angreppet riktades mot henne var sannolikt ingen slump, sade Blidberg." Åklagaren ifrågasatte inte att Mijailo Mijailovic har haft psykiska problem. Däremot, ansåg hon, visar inte videoupptagningarna att han vid tillfället är förvirrad. "Han måste ha insett vad som händer om man vilt och besinningslöst angriper någon med kniv i bröst och buk." Advokat Peter Althin sade i sitt slutanförande att Mijailovic, precis som Åkeshovsmannen och mannen som körde en bil in i Gamla Stan, sökt psykisk hjälp. Men han fick ingen hjälp, konstaterade Althin, och ansåg att bristerna i vården kan ha bidragit till händelserna. "Även Mijailo Mijailovic är ett offer." Enligt Althin saknade han uppsåt att döda Anna Lindh. "Mötet med Anna Lindh var en slump, sade han." Mijailovics tillstånd kan kortfattat beskrivas som att han mådde jättedåligt, kände sig hotad, desperat och hörde röster, sade Althin. Han hävdade att Mijailovic stod under en tung, okontrollerad medicinering som uppenbarligen haft förödande inverkan på honom. "Åklagaren har möjligen kunnat styrka att Mijailovic har misshandlat och vållat Anna Lindhs död men har icke kunnat styrka uppsåt. Den enda rimliga slutsatsen är att domstolen därför inte har någon möjlighet hålla Mijailovic frihetsberövad." "Jag yrkar därför avslutningsvis att Mijailovic försätts på fri fot, då åtalet, som det beskrivits, inte kunnat styrkas." Om tingsrätten finner att Mijailovic är skyldig och har haft någon form av uppsåt som täcks av åklagarens gärningsbeskrivning, krävde Althin att tingsrätten förordar en rättspsykiatrisk undersökning. Tidigare på morgonen förhördes den taxichaufför som trätt fram och berättat att han körde Mijailovic på morddagen. "Han var lite trött och lite seg. Lite blyg. Han verkade inte stressad alls, berättade taxichauffören om Mijailovics uppträdande." Kerstin Wennersten, målsägarbiträde för familjen, ansåg i likhet med åklagaren det styrkt att Mijailovic mördat Anna Lindh och upprepade skadeståndskravet. För maken Bo Holmberg krävde hon 50 000 och för de två sönerna 100 000 kronor vardera. Fotnot: Ljudlänkarna här till höger kommer att vara hörbara i 14 dagar från ovanstående datum (se artikelns huvud).

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons