Annons
Nyheter

Ordningsvakter begår grova brott

Bara under de senaste fem åren har 58 ordningsvakter i Stockholm stängts av eller fått sina förordnanden återkallade sedan de begått brott.
Nyheter • Publicerad 19 april 2004

Narkotikabrott och misshandel dominerar, men även mer kontroversiella brott som våldtäkt, smuggling och olaga vapeninnehav förekommer, skriver Dagens Nyheter. Det är Rikspolisstyrelsen som skickat ut enkäter till landets 21 länspolismyndigheter och ställt frågor om väktare och ordningsvakter. Nu har svaren från Stockholm kommit. Rikspolisstyrelsens sakkunnige Lars Tonneman, som står bakom undersökningen, betonar att dessa grova brott inte har begåtts i tjänsten. - Polisen ska pröva den sökandes laglydnad och lämplighet, men att man ändå får tag i olämpliga personer kan bero på att man inte djupintervjuar dem tillräckligt, säger han till Dagens Nyheter. Det är inte lika vanligt att poliser gör sig skyldiga till den här typen av brott. En förklaring kan vara skillnaden i utbildningens omfattning och kvalitet, säger Lars Tonneman. Martin Bjurhem, presschef hos bevakningsföretagens branschorganisation Sweguard är inne på samma linje. Han tror också att brottsligheten skulle minska om alla ordningsvakter var anställda av auktoriserade bevakningsföretag.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons