Annons
Nyheter

Onsdag

Mat är en central punkt i många gymnasieelevers vardag. Det handlar inte bara om att mätta hungern utan om att träffa kompisarna, snacka och göra upp planer inför helgen.
Nyheter • Publicerad 25 april 2002

Lunchen i matsalen är en välbehövlig paus." BORDER="0"Lunchen i matsalen är en välbehövlig paus. Det är onsdag och delar ur NV3c har biologilaboration. Idag är det våra sinnen som ska undersökas. Med enkla hjälpmedel som citron, vaniljstång, tuschpennor och vatten i olika temperaturer kommer klassen fram till avstånden mellan känslekropparna på armen, var på tungan det smakar salt och hur man kan lura kroppen att tro att den känner värme när handen stoppas i en skål med kallt vatten. Efter en aktiv förmiddag är det dags för lunch. På menyn står fiskgratäng och potatismos. Klockan 10.50 förvandlas skolans kafeteria till matsal. - På onsdagar och fredagar är det som om de har lagt allas lunch samtidigt. Då ringlar sig kön långt utanför matsalen, säger Therese Duda. Utanför matsalen drillar borrar på hög volym, inne i matsalen är ljudnivån nästan ännu högre när klockans visare befinner sig någonstans i gränslandet mellan halv tolv och tolv. En snärt med kortet och en tallrik trillar ner. Emil Gunnarsson i NV3a har gjort det förut." BORDER="0"En snärt med kortet och en tallrik trillar ner. Emil Gunnarsson i NV3a har gjort det förut. Att ta mat är en enkel procedur. Matkortet dras i tallriksmaskinen som spottar ur sig en tallrik. Sedan tar man mat, sallad, dricka och bröd, i den ordningen. Skulle någon av ren oerfarenhet gå direkt på mjölken och sedan bakvägen till tallriksautomaten blir hela kösystemet fel. Men det händer inte, här känner alla rutinerna. Vid slevarna står kökspersonalen och vaktar. - Maten är god, men jag får alltid för lite. De står och kollar så jag bara tar två skedar. Tränar man varje dag så behöver man mer mat än det här, säger Emil Gunnarsson i NV3a och pekar på sin talllrik. Han har slagit sig ner med klasskompisen Per Göransson som fyllt sin tallrik till bredden med potatismos i sin strävan att bli mätt. - Priserna i kafeterian är alldeles för höga. Köper man en bulle och läsk kostar det 15 spänn. Tänk hur mycket det blir om man köper det varje dag, säger Per Göransson. De berättar att det vildaste som händer i matsalen är när det utbryter spontant matkrig. Det är dock ganska sällsynt. Något som däremot händer med jämna mellanrum och som uppmärksammas med applåder är när någon tappar ett glas i golvet. Det finns elever på skolan som är experter på mat - hotell- och restaurangeleverna. De äter hellre tillsammans med sina klasskompisar än i skolans matsal. - Jag gillar inte deras mat. Potatisen, åh, nej. Och sedan är maten inte alls kryddad. Nä, vi brukar äta när de andra årskurserna på restaurangprogrammet lagar mat, säger Alma Selimovic, som går andra året på hotell- och restaurangprogrammet. Men matsalen är inte bara mat. Den är också en mötesplats. Efter en dag uppsplittrad på håltimmar, halvklass och individuella val är det här man möter upp med sina kompisar. - Ofta träffar man andra kompisar än sina klasskompisar här. Det sitter någon vid varje bord. Skratt och diskusisoner, slösnack och intimt kompissnack varvas med tuggandet. När veckan drar ihop sig mot sitt slut är det ofta här som helgens planer görs upp. Idag står det fiskgratäng på matsedeln. Tjejerna i NV3c äter och snackar." BORDER="0"Idag står det fiskgratäng på matsedeln. Tjejerna i NV3c äter och snackar. När tallriken är tom, alternativt hungern mättad är det dags att bege sig till skåpen och hämta böcker till nästa lektion. Klockan 14.40 bryts förtrollningen och matsalen blir återigen kafeteria. Det är inte alla elever som äter på skolan och de kulinariska lockelserna är flera. Strategiskt uppställd på Österportstorg huserar Pastamannen. Nerför Hamngatan lockar Mc Donald's och kaféerna Koppen och Snuggles serverar god fika. Och vill man kan man faktiskt göra båda delarna, äta sig mätt på skolmaten och avsluta med en kaffe på ett av kaféerna. Det brukar Anja Eskilsson, SP1f göra tillsammans med klasskompisarna Carolin Nilsson och Linn Mårtensson. - Vi brukar gå och fika på Snuggles. De har så stora kakor och muffins. Först äter vi i matsalen och har vi sedan tid går vi på något kafé.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons