Annons
Nyheter

Omfattande upplopp efter begravning i Aten

På tisdagen begravdes den grekiske 15-åring som i helgen sköts till döds av polis. Samtidigt skakade våldsamma upplopp flera städer och polisen tvingades i flera fall använda tårgas för att skingra demonstranterna.
Nyheter • Publicerad 9 december 2008

Alexis Grigoropoulos sköts till döds i en sammandrabbing mellan vänsterungdomar och polis i universitetsområdet Exarchia i lördags. Hans död ledde till en våg av upplopp som skakat Grekland i flera dagar.

På tisdagen begravdes Grigoropoulos vid en stillsam ceremoni i Atenförort-en Paleo Faliro. Familjens önskan var att begravningen skulle vara värdig och bara enstaka slagord hördes från ungdomarna som deltog.

Annons

Efter ceremonin bröt dock oroligheter ut och polisen tvingades använda tårgas mot ungdomar nära kyrkogården där begravningen nyss hade ägt rum.

Demonstranterna kast-ade sten mot polisen och satte eld på soptunnor. Också på andra håll i Grekland bröt våldsamheter ut. Oroligheterna började redan timmarna före begravningen och framåt kvällen hade protesterna urartat till svåra upplopp i flera städer. Demonstranter försökte bland annat ta sig in i parlamentsbyggnaden i Aten men tvingades tillbaka av kravallpolis som använde sköldar och tårgas för att skingra demonstranterna.

Stenar, flaskor och molotovcocktails kastades mot polismännen i både Aten och Thessaloniki. En av protesterna anordnades av ett grekiskt lärarförbund och lockade tusentals lärare, elever och vänsteraktivister.

Demonstranter trängde också in i den grekiska konsulatsbyggnaden i Paris. Protesterna gick dock lugnt till och inkräktarna lämnade byggnaden frivilligt några timmar senare. I Grekland är missnöjet stort med regeringen som bland annat anklagas för landets ekonomiska kris och flera uppmärksammade politiska skandaler. De senaste gatustriderna riskerar därför att utvecklas till en bredare politisk kris.

Giorgos Papandreou, ledare för Greklands socialistiska opposition, krävde på tisdagen att mitten-högerregeringen under Kostas Karamanlis avgår och utlyser nyval för att få ett slut på upploppen.

– Det enda regeringen kan göra är att erbjuda sin avgång och låta folket döma dem, sade Papandreou till partiets parlamentsgrupp.

Mycket tyder på att oroligheterna kommer att fortsätta de närmaste dagarna. En större demonstration kombinerad med en generalstrejk är planerad att äga rum under onsdagen. (TT-Reuters)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons