Annons
Nyheter

Ökning av våld i skolan

Våldet i skolan tycks ha ökat under 2000-talet, enligt Arbetsmiljöverket. Men statistiken bör inte övertolkas. – Det är lätt att tro att skolan är i upplösning men så är det inte, säger arbetsmiljöinspektör Mats Jansson.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2008

En sammanställning från Arbetsmiljöverket tyder på en viss ökning av hot och våld i grundskolan.

En indikation är det ökande antalet anmälningar om hot och våld. Skolorna är skyldiga att rapportera alla allvarliga tillbud, oavsett om offret är lärare eller elev. Sedan 2005 märks en kraftig ökning med cirka 500 anmälningar per år. Det vanligaste är att offret är en elev och förövaren en annan elev. Men, påpekar verket, ökningen kan hänga samman med att skolorna blivit mer medvetna om sin anmälningsplikt. En annan källa är statistiken över lärarnas arbetsskador. Den visar att sjukskrivningarna på grund av våld och hot ökat från knappt 100 till 150 fall per år 2002-2006. Det är grundskollärarnas sjukskrivningar som ökat, inte gymnasielärarnas.

Annons

En tredje indikation är vad lärarna uppgivit i arbetsmiljöundersökningar. Även där märks en ökande andel drabbade grundskollärare. År 2005 uppgav 29 procent av de kvinnliga lärarna och 42 procent av de manliga lärarna att de utsatts för hot eller våld. Bland gymnasielärarna har däremot andelen drabbade minskat.

Arbetsmiljöverket påpekar att i var och en av källorna är förändringarna inte säkerställda, men att de tillsammans tyder på en ökning. Mats Jansson, arbetsmiljöinspektör i verkets Faludistrikt, betonar också att statistiken inte får övertolkas.

- Det kan vara så att våldet ökat, men det kan också vara så att anmälningsbenägenheten har ökat. Tidigare kanske man resonerade att man får tåla lite i skolan, säger han.

Med jämna mellanrum blir det rubriker om grova fall av våld i skolan. Men Mats Jansson understryker att det är undantagsfall.

- Till mycket stora delar fungerar skolan väldigt bra.

Mats Jansson har tidigare arbetat många år som lärare och rektor och ser ett klart samband mellan skolans resurser och arbetsmiljö. Med färre kuratorer, skolsköterskor och speciallärare ökar belastningen på klasslärarna.

- De ärenden vi haft om hot och våld har gällt enstaka individer som på ett eller annat sätt inte passar in i skolmiljön. Det är klart att läraren blir frustrerad när eleven stör 25 andra elever, utan möjlighet att hantera det. En provokation kan få bägaren att rinna över. Det blir en negativ spiral, säger Mats Jansson. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons